A csúnya lánnyal búcsúzott a fesztivál

A csúnya lánnyal búcsúzott a fesztivál
Nagyvárad- A Mikó István Jászai-díjas színművész rendezte A csúnya lány című zenés vígjátékkal ért véget a IV. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál. Erre az előadásra is sokan voltak kíváncsiak.


Vasárnap este a Mikó István Jászai-díjas színművész rendezte A csúnya lány című zenés vígjátékkal ért véget a július 17. és augusztus 30. közt az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) és a nyíregyházi Mandala Dalszínház koprodukciójában zajlott IV. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál.

Dobos László, a Mandala Dalszínház vezetője örömének adott, hogy az idén bemutatott hét előadás közül csupán kettőt kellett az időjárás miatt más helyszínen, vagyis a Szakszervezetek Művelődési Házában megtartani. Megköszönte ugyanakkor a közönségnek a kitartó jelenlétet, kiemelve azt, hogy összlétszám megközelítette az 5 ezer főt, ami az eddigi négy évet tekintve rekordnak számít. Azt mondta: a legmeghatóbb számára az volt, amikor A légy jó mindhalálig után sokan azt kérdezték tőle, hogy lehet felvenni a kapcsolatot a Nyilas Misit játszó kisfiúval, mert vendégül szeretné látni a családjuk. Szabó Ödönnek az öt évvel ezelőtti gondolata a nyári színház megszervezését illetően tehát sikernek könyvelhető el, annak érdekében pedig, hogy a jövőre 25 éves Mandala Dalszínházzal való kapcsolatuk a váradiaknak folyamatos legyen, Dobos László azt javasolta, írjanak az NMD e-mail (office@nmd.ro) címére.

Az egybegyűlteket Nyíri Tamás NMD-elnök is üdvözölte, majd Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke azon meggyőződésének adott hangot: élvezetes előadások voltak, ami egyúttal azt is jelentette, hogy hetente fel tudták mutatni egy élettel teli közösség képét, megtelt a nyári színház, „megint itthon vagyunk a nagyváradi várban”. Így megvalósult az a kezdeti cél, hogy Nagyváradon egy olyan, önjáró nyári programot rendezzenek, aminek köszönhetően lehetővé váljon a kulturáltan szórakoztató kikapcsolódás. Megjegyezte azt is: Huszár István alpolgármesternek, vagyis annak köszönhetően, hogy az RMDSZ ismét ott van az önkormányzati döntések meghozatalánál, sikerült ilyen irányú támogatást is kieszközölni a Communitas Alapítvány által nyújtott finanszírozás mellett. Hozzátette: mivel meghatározó vált a fesztivál, abban is gondolkodnak, hogy jövőre esetleg egy-egy előadást kétszer mutassanak be, hogy mindenki láthassa.

Papagáj tánc

A csúnya lány tulajdonképpen egy fordulatokban gazdag zenés vígjáték, melynek története arra az alapigazságra is emlékeztet: nem mindig a szépség a döntő, de azért az sem árt, ha valaki csinos és kedves. Az egyik főszereplő egy válóperes ügyvéd (Dr. Kornidesz Tamás szerepében Bódis Gábort láthattuk), aki imádja a nőket, a házasság köteléke elől viszont kényszeresen menekül.

Munkáját komolyan véve kizárólagosan csúnya lányokat foglalkoztat titkárnőként, nehogy elcsábúljon. Így ismerhetjük meg a „csúnya lány” álarca mögé bújó Fóthy Éva kisasszonyt (Cserjési Beatrixet), aki egyszer elbűvölő szépségként női bájait, máskor csúnya Katóként csavaros eszét használja fel ahhoz, hogy meghódítsa ügyvédünk szívét. Persze nem marad el a darabról készült filmből jól ismert Kabos-féle humor sem, amiket Mikó István fokozott tovább Bogdán Artúr egy megcsalt ügyfél szerepében. A darabot ugyanakkor Márkus Alfréd fülbemászó dallamai színesítették, melyek közül a legnagyobb sikert minden bizonnyal a papagáj tánc aratta.

Ciucur Losonczi Antonius