A csatlakozás első évében Románia 1,6 milliárd eurót kapott az EU-tól

Románia már a csatlakozás első évében nettó kedvezményezettje az Európai Uniós csatlakozásnak – jelentette ki vasárnap dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula.

Az  európai parlamenti képviselő elmondta, hogy ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ország többet kapott vissza, mint amennyit befizetett az európai költségvetésbe. Románia része az uniós közös költségvetésben 1,1 milliárd euró volt 2007-ben – az összeg meghatározása a GDP-vel arányosan történik. Ehhez képest az európai uniós keretekből felhasznált összeg elérte a tavaly az 1,6 milliárd eurót. Románia az előcsatlakozási alapoból (főleg PHARE és ISPA programok) 845 millió eurót kapott, 421 millió eurót pedig a Strukturális Alapokból, míg 315 millió euró a Schengen-övezet csatlakozásához szükséges előkészületrekre érkezett.

 

A pesszmista forgatókönyvek ellenére Románia képes volt nagyobb összeget lehívni, mint amennyit befizetett  – mutatott rá Winkler Gyula, kihangsúlyozva viszont, hogy ismerve az elkövetkező években rendelkezésre álló összeg nagyságát, az eddigi teljesítmény csak akkor tartható, ha növelik az adminisztratív kapacitást.

 

„Csak a Regionális Operatív Program 2013-ig 19,4 milliárd eurót tesz elérhetővé. Most hogy helyhatósági választások lesznek, szerintem az uniós alapok lehívása országos szinten is kampánytéma kellene hogy legyen. A leendő önkormányzati vezetők pedig arra is dolgozzanak ki programot, hogyan lehet minél nagyobb mértékben uniós finanszírozásokat megpályázni” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a közigazgatási reformban lát biztosítékot arra, hogy növelni lehet az adminisztratív kapacitást, ami az uniós pályázati pénzek lehívását illeti.

 

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája