A csángó szövetség 14 pontban válaszolt a gazdálkodását ért bírálatokra

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) tizennégy pontban válaszolt a szervezet gazdálkodásával összefüggésben az elmúlt napokban elhangzott bírálatokra. A szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, nem tud olyan számláról, amelyet a magyar kormányhoz és a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítványhoz (AMMOA) is benyújtottak volna.

 

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerdán azt mondta, komoly anomáliákra derült fény az MCSMSZ gazdálkodásában. Az átvilágítás során találtak olyan élelmiszerszámlát, amelyet a szervezet a kormánynál és a másik támogató, a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítványnál egyaránt elszámolt, és az üzemanyag-elszámolás is irreális számokat tartalmaz.

2008-2010 között csaknem 19 millió forintot számoltak el üzemanyagra, és mint a helyettes államtitkár példaként említette, 2010 áprilisában négy autóra összesen 803 ezer forintot, ami azt jelentené, hogy egy hónapon át a vasárnapok kivételével minden nap, minden autónak 380 kilométert kellett volna megtennie. A könyvelési káoszra jellemző, hogy azt a négy hónapos vizsgálat sem tudta megállapítani, létezik-e az a 35-40 milliós adósság, amelyet a szervezet korábban, támogatást kérve, jelzett. Összegzése szerint olyan átláthatatlan, pontatlan és a jogszabályoknak nem megfelelő gazdálkodást mutatott ki az átvilágítás, amelyben a visszaélésekre is lehetőség van.

A szövetség által bonyolított oktatási program ugyanakkor mindenképpen folytatódik, április végéig a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének közreműködésével.

Az MCSMSZ a szervezetet ért túlzott üzemanyag-fogyasztással kapcsolatos megállapításra reagálva azt közölte, hogy a közigazgatási tárca képviselői 4 autóval osztották az üzemanyagköltséget, a valóságban azonban van további 15 autó, amely szerződéses alapon áll a moldvai csángók oktatásának szolgálatában. Ezek általában a tanárok saját tulajdonú autói, amelyek, amikor szolgálati ügyben járnak, üzemanyag- térítésre jogosultak.

A Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár által említett, 2010 áprilisára vonatkozó elszámolásra úgy reagáltak, hogy szavalóversenyt bonyolítottak, és kérték, vetítsék térképre: ahhoz, hogy 25 oktatási helyszínről elhozzák Frumószára a gyerekeket és tanárokat, majd hazaszállítsák őket, hány autóra van szükség, és az út hány km-t jelent.

“Ugyanakkor elismerjük, hogy hiányoztak az üzemanyagszámlák mellől a menetlevelek, ezt a vizsgálat után bevezettük, és az elmúlt fél évben szigorúan megköveteltük minden elszámolótól” – olvasható a közleményben.

Kitértek még arra is, hogy 2011 decemberének elején az MCSMSZ nem rendelkezett a december 4-én esedékes tanári bérek kifizetéséhez szükséges összeggel, az AMMOA számláin pedig mintegy 15 millió Ft volt. Kérték, hogy küldjék át, de arról kaptak értesítést, hogy lekötötték ezeket a pénzeket, nem utalhatnak. Ezt követően december 23-án mégiscsak megérkezett egy célirányos támogatás az AMMOA-tól (44 ezer lej), amelyet a magyarfalusi közösségi ház építésének folytatására szánt egy támogató, de az alapítvány működési kerete továbbra sem. 2012 január 23-án kaptak meg a csángó gyerekeket jelképesen örökbefogadó “keresztszülők” által befizetett támogatásokból 83 ezer lejt (1 lej=68 forint), az AMMOA számláján maradt csaknem 10 millió forint, amely a magyarországi személyi jövedelemadó 1 százalékokból származott.

Arra a felvetésre, hogy nem különítik el a könyvelésben a pályázati elszámolásokat, azt közölték, az MCSMSZ-nél valóban az volt a gyakorlat, hogy csak az előkönyvelésig kezelik külön a pályázati elszámolásokat, a könyvelésben már együttesen szerepelnek a költségek.

Arról, hogy nem érvénytelenítették a pályázati elszámolásokhoz csatolt bizonylatok eredeti példányát, szintén azt írták, hogy ez is igaz. Az okot abban jelölték meg, korábban úgy tudták, nem áll jogukban egy eredeti könyvelési aktára ráírni semmit (hiszen a számla kereskedőnél, szolgáltatónál maradó példányára ez már nem kerülne rá). “Ezt azóta megértettük, hogy nem így van, az ellenőrzés lefolytatása óta érvénytelenítette pénzügyes kollégánk a számlák eredetijét is” – írták.

Ugyanakkor megjegyezték, nincs olyan vagyontárgya az MCSMSZ-nek, amely ne az oktatást szolgálná elsődlegesen.

Megjegyezték, a továbbiakban nem kívánnak reagálni semmiféle vádra, felvetésre, nem tartják helyesnek, hogy “saját kormányukkal” vitába szálljanak, “magyar emberek vagyunk, a nemzeti érdeket nem szeretnénk sérteni”. Mint írták, a magyar kormány döntését tudomásul vették, elismerik, hogy jobban kellett volna kommunikálniuk. A moldvai csángók ügye ezzel a vitával már eddig is súlyosan sérült, “ezt a helyzetet tovább rontani semmiképpen se szeretnénk” – olvasható.

A moldvai oktatási programot még az első Orbán-kormány indította el 2000-ben, és azt eddig kizárólagosan a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége bonyolította. E célra évente mintegy 150 millió forintot fordítanak, ennek mintegy felét, 70 millió forintot biztosítja a kormány, a másik felét a keresztszülői programon keresztül a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány adja.

A program keretében ma 25 moldvai faluban oktatják mintegy 2200 csángó gyermeknek a magyar nyelvet. A csángó szövetség a hozzá érkezett adományokból hét moldvai településen magyar házat épített vagy vásárolt, a magyarul tovább tanuló diákoknak pedig bentlakási lehetőséget hozott létre Csíkszeredában.

Az MCSMSZ vezetősége január 30-án tette közzé: a magyarországi költségvetésből nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt testületileg lemondanak. A szövetség tizenkét vezető beosztású tisztségviselője által jegyzett dokumentum szerint 2012. január elsejével lejárt a csángószövetség szerződése a Bethlen Gábor Alappal, és újabb szerződés hiányában a szövetség idei működése teljesen ellehetetlenült.