A csalók találékonysága végtelen

Kedvelt célpontot jelentenek a csalóknak az egyedül élő, 60–80 év közöttiek, figyelmeztet a rendőrség. Illusztráció
Kedvelt célpontot jelentenek a csalóknak az egyedül élő, 60–80 év közöttiek, figyelmeztet a rendőrség. Illusztráció
A bűnözők találékonysága nem ismer határokat, ezért komolyan kell venni őket, figyelmeztet a rendőrség bűnmegelőzési osztálya a lakosság számára összeállított ismertetőjében.

Léteznek egyszerű, de hatékony módszerek arra, hogy ne váljunk áldozatokká, csupán figyelmesnek, elővigyázatosnak kell lennünk, például telefonos megkeresésekkor, illetve sohasem szabad ismeretlenek kérésre pénzt küldeni általuk megadott címekre. Jó példa az a módszer, amikor találomra kiszemelt telefonszámokat tárcsáznak, a hívott fél egy családtagjának állítólagos balesetéről tájékoztatnak ügyvédnek, orvosnak, rendőrnek kiadva magukat, és pénzt kérnek orvosi és/vagy ügyvédi költségekre, ügyintézésre. Kedvelt célpontot jelentenek az egyedül élő, 60–80 év közöttiek, akik erős érzelmi sokk alá kerülnek, utólag nem is emlékeznek a történtek részleteire, de segítőkészek, és akár olyan összegeket is kiadnak a kezükből, ami egész életük takarékoskodásának gyümölcse.

Érdemes ellenőrizni

A csalást megelőzendő érdemes határozottan fellépni a hívóval szemben, még akkor is, ha első hallásra megdöbbentő tényt közöl. Tudni kell, hogy például baleseteknél csak bírósági döntést követően kerülhet sor kártérítés fizetésére. Baleseteknél két eset lehetséges: vagy panaszt kell leadni az illetékes rendőrségre, mely foglalkozik tovább az üggyel, vagy a két fél (illetve az eseményben érintett felek) megegyeznek egymás között – minden más variáció törvénytelen. Balesetkor a segítségnyújtás, az orvosi ellátás az elsőrendű feladat és nem az anyagi károk felbecslése, rendezése. A balesetek tényének közlése a hivatalos szervek feladata, ha annál mégis hamarabb történik híradás, érdemes ellenőrizni annak forrását, például érdeklődve a rendőrségen, vagy a 112-es telefonszámon, pénzt pedig semmilyen körülmények között sem érdemes idegen személyek kérésének engedve küldeni ugyancsak ismeretlen címekre, számlaszámokra. A „jóakaró” szándékáról egyszerű meggyőződni, részleteket és az állítólag balszerencsésen járt rokont illető adatokat kérve, ugyanakkor vigyázni kell, nehogy a hívott fél maga áruljon el információkat az őt megtéveszteni akarónak, aki aztán ezeket felhasználhatja.

„Szerencsés nyertes”

Egy másik veszélyforrás, amikor arról adnak hírt ismeretlenek, hogy a megkeresett „szerencsés nyertes” egy játékban, amelyiken valószínűleg nem is vett részt, ám a megnevezett nyereményösszeg feledteti ezt a tényt. Vigyázni kell, ha a nyereményátadás ürügyén találkozókat szerveznek, aminek során személyes adatokat, bankszámla számokat, jelszavakat, kódokat tudnak meg. Ennek veszélyesebb változata, ha a találkozóra a „szerencsés” otthonában kerül sor, ahol mintegy felmérik a terepet a későbbi bűncselekményekhez. Nem szabad a reménybeli nyeremények előlegeként vagy ügyintézési díjként soha senkinek semmilyen összeget küldeni.
Aki csalásra utaló próbálkozást tapasztal, értesítheti a rendőrséget, akár a 112-es telefonszámot tárcsázva is.

Rencz Csaba