A civilek még reménykedhetnek

A civilek még reménykedhetnek
Bihar megye – Bizottság alakult a nagyváradi civil szervezeteknek és egyházaknak nyújtott önkormányzati támogatások felhasználási módjának ellenőrzésére.

A helyi tanács RMDSZ-frakciójának álláspontja szerint nem célszerű leállítani a helyi civil szervezeteknek és az egyházaknak egyszer már megítélt  pályázati támogatások kifizetését. Pásztor Sándor az RMDSZ frakció tagja a tanácsűlés előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: eddig jól működött a civil szervezeteknek és egyházaknak nyújtott támogatási rendszer, de Ilie Bolojan polgármester költségcsökkentő stratégiája miatt most problémák merülnek fel a kifizetésekkel, mert megvonta a civileknek és az egyházaknak járó további támogatást.

Van aki megkapja

Az RMDSZ javaslatára a július 31-iki űlésén a helyi tanács létrehozott egy bizottságot, melynek célja megvizsgálni azt, hogy a pályázó civil szervezetek és egyházak a kivitelezés milyen stádiumában vannak. Amennyiben már benyújtottak számlákat a polgármesteri hivatalhoz, akkor azokat a város kifizeti, és ha a munkálatok olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy azokat már nem lehet leállítani, vagy olyan fontos munkálatokról van szó, mint például ablak- vagy tetőcsere az egyházi pályázók esetében, azokat a költségeket is kiegyenlíti a város. Azok a projektek, melyekre a tanács már megítélte a támogatást, azonban a pályázók még el sem kezdték a projekt gyakorlatba ültetését, nem kapják meg a támogatási pénzt. A bizottság élére Biró Rozália kerül, és minden a helyi tanácsban lévő párt delegált egy-egy tagot a testületbe. A bizottság a jövő héten dolgozza ki ellenörző tevékenységének kritériumrendszerét.