A Civil Társadalom Napja

Nagyvárad – Április 28-án, szerdán a Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében X. alkalommal rendezik meg A Civil Társadalom Napját. Az idei konferencia címe: Kultúra és önkormányzatiság 90 évvel Trianon után.

Szervezők: Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ), Nagyváradi Civil Kerekasztal (NCK), Sapientia Varadiensis Alapítvány (Nagyvárad), Megyei Népfőiskolai Egyesület (Berettyóújfalu), Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága- Anyanyelvi Konferencia (Budapest), Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság (Kaposvár).

Helyszín: a nagyváradi Ady Endre Középiskola díszterme.
A részletes program a következő:
10.00 óra- Megnyitó: dr. Fleisz János egyetemi tanár, BINCISZ-elnök;
10.15- A Bihar kultúrájáért civil díj és emléklapok ünnepélyes átadása.

Előadások:
10.30- dr. Pomogáts Béla (elnök, budapesti Anyanyelvi Konferencia): Kulturális nemzetépítés;
11.00- Romhányi András (tanácsos, budapesti Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus): Kulturánk mai helyzetéről;
11.20- dr. Fleisz János: Nagyvárad szerepe és küldetése a magyar kultúrában;
11.40- Kávészünet.
12 órától: Kerekasztal beszélgetés a magyar kultúra mai helyzetéről. Vezeti Porkoláb Lajos, a berettyóújfalui Megyei Népfőiskolai egyesület elnöke;
Nagyvárad- dokumentumfilm, szerkesztő-rendező: Villányi Zoltán, operatőr: Kirsch Norbert;
14.30- Ebédszünet.

Irodalmi találkozó
17 órától irodalmi találkozóval folytatódik a civil nap, az Ady Endre Középiskola könyvtárának olvasótermében. A kaposvári Somogy folyóirat estje. Az idén 38. évfolyamába lépett folyóiratot a 105 éves Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság adja ki. A kiadványt bemutatja Kósa Csaba főszerkesztő és Pomogáts Béla irodalomtörténész, főmunkatárs. A lap szerzőgárdáját Vathy Zsuzsa prózaíró képviseli. Vers és próza-összeállítás – közreműködik Meleg Vilmos színművész.

A rendezvény támogatói a Nagyváradi Önkormányzat és a Communitas Alapítvány.