A civil társadalom napja

Nagyvárad – Szerdán 10 órától kezdődött a Festum Varadinum keretében immár nyolcadik alkalommal megszervezett Civil társadalom napja az Ady Endre Líceumban, magyarországi előadók részvételével.

Az idei rendezvényt a Varadinum Kulturális Alapítvány, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ), a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület és a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ szervezte, Civil szervezetek és önkormányzatok együttműködése  címmel. A délelőtti konferencián a címben foglalt problémakört próbálták körüljárni kisebb-nagyobb sikerrel. A vendégeket dr. Fleisz János egyetemi tanár, a BINCISZ elnöke köszöntötte, aki ismertette a rendezvény múltját, célját, programját, majd Tóth Márta, az Ady líceum igazgatója kapott szót. Utána  a Bihar kultúrájáért díj átadása következett. Idén a díjat az Ady líceum Alma Mater Alapítványának adta át dr. Fleisz János, laudációt mondott Porkoláb Lajos, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ igazgatója. Biró Rozália alpolgármesternek kifejtette, hogy hisz a civil szervezetek jövőjében, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala találta meg elsőként a támogatásukhoz szükséges jogi rést. Mára majdnem partneri kapcsolatot tudtak kialakítani velük. Azért majdnem, mert még mindig nincs lehetőség egyenlő félként kezelni a civil szervezeteket, de reméli, hogy a következőkben be tudják vonni őket a Helyi Tanács szakbizottságainak döntéseibe is.

Politikai kultúra

Dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész a Civil szervezetek és politikai kultúra Magyarországon című, igen érdekes, külön cikket érdemlő előadásában kifejtette, hogy Magyarországon jelenleg nem létezik a szó klasszikus, nyugati értelmében vett civil társadalom, s ennek okát 5 pontban meg is indokolta.

Majd Mons. Fodor József vikárius tartott jó hangulatú, anekdotákkal megtűzdelt előadást az egyház és az önkormányzatok, illetve az állam együttműködéséről, melynek konklúziója, hogy együtt kell működni, nincs más út, de vigyázni kell a tízparancsolatban foglaltak betartására, különben diktatúra alakul ki, mellyel már Márton Áron püspök sem tudott.

Albert Ferenc