Fotógaléria

2020.07.29. 17:57

Fényképeken az Ezer Székely Leány Napja

Csíki János alkotásaiból nyílik kiállítás július 31-én, pénteken 18 órától a várbeli Vilidár István Fotógalériában. A fotóművész az alkotások által ezúttal a 2018-as Ezer Székely Leány Napja pillanatait örökítette meg, amely eseményt 1931 óta szerveznek meg Csíkszeredán, illetve 1990 óta kapott ismét nagyobb lendületet.

A rendezvény Csíkszereda városában kezdődik, majd felvonulással a Hármashalom-Oltár mellett felépített színpad mellett ér véget.

„Ezen a festői tájon nagyváradi fiatalként először 1970 körül jártam, egy Zenit E típusú fényképezőgéppel. Lehetőségem volt két nyarat itt tölteni, megismerni Hargita és a Gyimes csodálatos tájait. 2005-ben egy Sony és Kodak videókamerával tértem vissza megörökíteni a lenyűgöző vidéket. Hegyközpályiból Csíkszeredába való utazásaimkor úgy érzem, otthonról haza térek” – vallja az alkotó.

A pénteki kiállításmegnyitót az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület Facebook-oldalán élőben is közvetítik. A közönséget Tóth István, a Tavirózsa Fotóklub és az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke köszönti, az alkotásokat dr. Ramona Novicov ismerteti. A megnyitó alkalmával fellép Thurzó Sándor József (brácsa), a Duo Varadiensis tagja, aki a székely hagyományokból inspirálódott műveket fog előadni, illetve Porsztner Abigél, aki két székely népdallal készül.

A Nagyváradi Városi Múzeum partnerségében létrejövő kiállítás augusztus 20-ig lesz látogatható, naponta 8 – 20 óra között. A belépés ingyenes. Az esemény része annak a rendezvénysorozatnak, amelyet Mezey Lajos, az első nagyváradi fotóművész születésének 200. évfordulója alkalmából rendeznek.

Borítókép: Csíki János alkotása

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában