A Cioloş-kormányban egy váradi

Marcel Boloş
Marcel Boloş
Dacian Cioloşnak dolgozik Marcel Boloş. Az utóbbi Váradon kezdte karrierjét, és volt már más kormányban is államtitkár. Most a szállításügyi minisztériumban lett szintén államtitkár.

Egy Váradról indult középvezető is van a Cioloş-kormányban. Marcel Boloşról van szó, aki a bihari megyeszékhelyen kezdte közigazgatási-politikai pályafutását. Volt a váradi polgármesteri hivatal igazgatója, mégpedig 2006–2008-ban, aztán az önkormányzat nemzetközi támogatásokért felelős osztályának vezetője, 2008–2012 között, később a régiófejlesztési tárca államtitkára. Legutóbb az Észak-Nyugat Régió Fejlesztési Ügynökségének főigazgatójaként tevékenykedett, 2013 áprilisa óta. A mostani kormánycsapatban való részvétele immár hivatalos, mivel a kinevezéséről szóló rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Posztok és gondok

Boloş most azt mondja, új munkája során kiemelt figyelmet fordít majd Bihar megyére, igyekszik előmozdítani az itteni infrastrukturális fejlesztéseket. A megye számára az autópálya itteni szakasza építésének folytatását említette, a megyeszékhely számára pedig a sztrádára felvezető szakasz és a Püspökiben létrehozandó intermodális központ (erről is írtunk már lapunkban) megépítésének támogatását.
Ugyanakkor a központi sajtó bírálja Boloş kormányba emelését, mivel az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) háromszor állapított meg hivatali összeférhetetlenséget az ő esetében. Azt mondták ki, hogy illegális tisztséghalmozást követett el, amikor pár hónapig egyszerre volt a váradi önkormányzat nemzetközi támogatásokért felelős osztályának vezetője és államtitkár is, aztán a váradi posztja mellett a szállítási tárca helyettes vezérigazgatója, majd ez utóbbi posztjával egyszerre a Regionális Kutatási, Oktatási és Technológiai Intézet (IRCETT) igazgatója (ez utóbbi amúgy egy kereskedelmi társaság jogállású közintézmény). Boloş pert indított, tagadva az ANI állításait, és most azt mondja, első fokon nyert, de az ügy tovább ment, így most is várja a döntést. Idén tavasszal amúgy Boloşt a Tarom vezetőtanácsába is kinevezték.

Szeghalmi Örs