A Cemtrade vezetőségének válaszközleménye

Nagyvárad – Az írott és audiovizuális sajtóban a Cemtraddal kapcsolatban megjelent különböző “spekulációkra” válaszképpen Veaceslav Parasca a következő közlemény jutatta el lapunkhoz.

A cég széklhelyén bármikor megtekinthető vásárlási szerződés záradékának 6 paragrafusa 7. bekezdése szerint….  a vásárló semmilyen felelősséget nem vállal az eladó által okozott környezeti károkért az aktívumok átvételéig. Mitöbb, ezt a záradékot maga az Állami Tulajdonalap javasolta. Ma a Cemtrade a a környezetvédelmi törvényre alapoz, mely szerint a környezetszennyező fizet, de a zagytárolók esetében a környezetszennyező 90 százalékban maga a Román Állam. Többször fordultunk már  Bírósághoz, és várjuk a törvényt, mely véget vet a környezetszennyezési vitának.

Felszámolhatjuk a zagytárolót, de ezzel nem oldottuk meg a gondot, vagy feldolgozhatjuk a tóban tárolt salakanyagot, kivonva belőle a hasznosítható anyagot, 90 százalékban semlegesítve azt. Ha szarkofág alá zárjuk a tárolót, csak elodázzuk a kérdés megoldását, örökül hagyva azt utódainknak. Jobb, ha most dolgozzuk fel ezt a hulladékot, mint ha 25 év múlva ugyanezzel a gonddal szembesülünk. A Nagyváradn található 6 millió tonna zagy többek között 12-20 % alumíniumoxidot, 22-56 % vasoxidot, 8-16 % sziliciumoxidot, 6-10 % Kálciumoxidot és 4-6 % nátriumoxidot tartalmaz.

Valóban tárgyalunk a VPK befektetési alappal, de nem a hulladék 1 euróért való eladásáról, hanem egy tanulmány elkészítéséről, melyből kitűnne, hogy pontosan milyen anyagot és mekkora mennyiségben lehetne kivonni a Nagyváradon lévő vörös hulladékból. A VPK által ajánlott technológiával az hulladék 90 százalékát értékesíteni lehet, a fennmaradó 10 százalék alkalmas trágyának. Mi megoldást keresünk, nem akarunk elmenni kellemetlen emléket hagyva magunk után, áll a közleményben.

Veaceslav a továbbiakban közli, hogy a sajtóban megjelent ökológiai bomba kifejezés nem tőle származik, a vörös zagy nem számít veszélyes hulladéknak. Ő nem orosz, hanem moldovai, amire büszke, viszont egy nagy orosz vállalat lojális alkalmazottja, s azok érdekét védi, akik megbíztak benne. Soha nem mondta, hogy  Cemtrade eladásakor négyzetméterenként 35 éuró lesz a kikiáltási ár, mert ez nevetségesen kevés. Nem tűztek még ki

árat, várják az ajánlatokat.

A közleményben olvasható még, hogy kénytelenek voltak 800 alkalmazottat elküldeni, de ez nem teljesen az ő hibájuk, hanem azoké akik indokolatlanul emelték a villamosenergia árát. A gyár működése idején havi 2 millió eurós villanyszámlákat fizettek. Az alkalmzaottak viszont mindig magkapták fizetésüket és a kollektív munkaszerződésben rögzített többi kedvezményeket, mert a cég legértékesebb tőkéjét ők képezik.