A CEC Bank 17 ezer ügyfelének bankkártyáját zárolta

A CEC Bank 17 ezer ügyfelének bankkártyáját zárolta
Biztonsági megfontolásokból 17 ezer ügyfele VISA típusú bankkártyáját volt kénytelen zárolni az egyetlen állami tulajdonban maradt romániai pénzintézet, a CEC Bank.

 

Romániai lapértesülések szerint a CEC Bank mintegy 17 ezer ügyfelét érinti VISA típusú bankkártyáik zárolása.

Az intézkedést kedden hozták meg a bank illetékesei, mert tudomásukra jutott – “egy hivatalos értesítés alapján”, hogy bizonyos számú romániai és más országbeli bankkártya adatai egy nemzetközi adatbázis szintjén megsérülhettek. Az intézkedéssel azt próbálták meg kizárni, hogy valaki illetéktelenül jusson ügyfelei pénzéhez.

A CEC közleménye szerint az érintett ügyfelek számára új bankkártyát állítanak ki a számlavezető fiókban.

A román sajtó tudni véli, hogy internetes támadás érte a kártyák adatbázisát. A CEC banknál az MTI kérdésére közölték, a figyelmeztetés – amely alapján eljártak – más pénzintézeteket is érint és csak VISA típusú kártyákra vonatkozik. Valamennyi pénzintézet a saját belső szabályai szerint reagál az efféle figyelmeztetésekre. Elmondták, a bank telefonon próbálja értesíteni érintett ügyfeleit, de megtörténhet, hogy egyesek csak akkor értesülnek az intézkedésről, amikor fizetni szeretnének a zárolt kártyákkal. Az MTI úgy tudja, a zárolt kártyák használatakor egyes kártyaolvasó készülékek azt az üzenetet adják: „lopott kártya, bevonni!”

Címkék: , , ,