A bűz és a bürökrácia is marad

Akt.:
A bűz és a bürökrácia is marad
Nem segít egyik hatóság sem, amelyiknek ez lenne a dolga: egy parlamenti képviselőt is „eltanácsoltak” a váradi sertésfarm-bűz ügyében.

Közös frontot látszik alkotni a két környezetvédelmi hatóság Váradon a palotai sertésfarm védelmében. Legalábbis a Környezetvédelmi Ügynökség (APM) után a Környezetvédelmi Őrség (GM) is semmitmondó választ adott Florica Cherecheș itteni parlamenti képviselő folyamodványára. Cherecheș lapunknak is eljuttatta a GM-től kapott választ. Ez pedig hasonló ahhoz, amit a PNL-s képviselő az APM-től kapott előzőleg. Mint ismeretes, a palotai farm szentandrási létesítményeiből rendszeresen zavaró szag éri el a megyeszékhelyet, és a város egyes részein szinte lehetetlen levegőt venni olyankor, de ugyanígy érinti a jelenség a környező egyéb települések lakóit is. Nagyon sokan éltek már beadványokkal, de soha nem történt semmi, a két hatósáé szerint ugyanis a cég összes engedélye rendben van.

Pingpong

Cherecheș is beavatkozást kért, és a mostani válaszban, akárcsak az előzőben az áll, hogy felsorolják neki, milyen törvényi szabályozások tiszteletben tartásával működhet egy olyan vállalkozás, mint a Nutripork, és hozzáteszik, hogy a nevezett vállalkozás minden előírásnak megfelel. Hogy mégis büdös van, arra reagálva célozgatásokkal élnek, hogy akkor Cherecheș és a többi parlamenti képviselő változtattasson a törvényeken. A GM vezetője, Florentin Muscă azt is írja, immár konkrétabban, hogy változtatni kellene azon előírásokon, amelyek azt szabályozzák, milyen minimális távolságra kell lennie ilyen farmnak a településektől. A GM szerint ugyanakkor amit a Nutripork művel, az nem minősíthető szennyezésnek, bár azt elismerik, hogy ennek ellenére kellemetlen a lakosság számára. Cherecheș úgy reagált, hogy mivel sok panasz érkezett már a két hatósághoz, nekik kellett volna Bukarestben elindítaniuk az előírások megváltoztatásának folyamatát. A képviselő ugyanakkor azt állítja, immár ő fogja minisztériumi szintre vinni az ügyet. Bár az szintén nem teljesen világos, miért a végrehajtáshoz tartozó minisztériumira, amikor a törvényhozásnak kellene módosítania, amelyhez maga Cherecheș is tartozik.

Szeghalmi Örs