A büntetőjog módosítását célzó intézkedések újragondolására kéri az Európai Bizottság a román kormányt

Az EB első alelnöke, Frans Timmermans
Az EB első alelnöke, Frans Timmermans
A Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartás módosításáról szóló rendelet, valamint a közkegyelmi törvénytervezet újragondolására kérte csütörtökön a román kormányt az Európai Bizottság (EB), amely szerint “aggasztó” mindaz, ami az elmúlt napokban történt.

Az EB első alelnöke, Frans Timmermans az Európai Parlament brüsszeli ülésén hangsúlyozta, a bizottság figyelemmel követte az elmúlt 28 évben az ország fejlődését, és “meghatotta a román nép eltökéltsége, amellyel egy működő európai demokráciáért harcolt”. Az ország által ezen a téren elért eredményeket az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében készített, az elmúlt héten ismertetett legfrissebb jelentés is méltatja – mondta Timmermans.

“Románia a jogállam megerősítését célzó folyamat utolsó szakaszához érkezett. Ha ezt sikerül meghaladnia, ez a folyamat visszafordíthatatlanná válik” – tette hozzá az EB első alelnöke.

Timmermans úgy fogalmazott, aggasztónak tartja mindazt, ami az elmúlt napokban történt a Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartás módosításáról szóló rendelet, valamint a közkegyelmi törvénytervezet kapcsán. Felhívta a figyelmet, hogy mindez negatívan hat a korrupció elleni küzdelemre.

“Felkérem a kormányt, értékelje újra döntéseit. Románia olyan politikusokat és olyan kormányt érdemel, amely támogatja a korrupció elleni küzdelmet” – hangsúlyozta Timmermans, hozzátéve, hogy a kormány intézkedéseinek a Romániának kiutalt európai uniós alapok tekintetében is következményei lehetnek.

Timmermans felkérte a kormányt, “ne fordítson hátat az elmúlt években jegyzett fejlődésnek”, és folytassa a korrupció elleni küzdelmet, “még akkor is, ha az fájdalmas” – fogalmazott az első alelnök az Európai Parlament plénumában tartott vitán, amelyet az Európai Néppárt romániai küldöttsége kezdeményezett.

www.agerpres.ro