A bukaresti nagykövet szerint Magyarország szolidáris a székelységgel

Füzes Oszkár, Magyarország budapesti nagykövete
Füzes Oszkár, Magyarország budapesti nagykövete
Magyarország szolidáris a székelységgel, amikor azt tapasztalja, hogy elvitatják tőle a nemzeti jelképek használatának alapvető jogát – egyebek mellett ezt hangsúlyozta Füzes Oszkár, Magyarország budapesti nagykövete szerdán a bukaresti külügyminisztériumban.

 

A diplomatát azért kérette be a román fél, mert Bukarest elfogadhatatlannak tartja Németh Zsolt külügyi államtitkárnak a székelyföldi “zászlóháborúval” kapcsolatos állásfoglalását.

Füzes Oszkár az MTI érdeklődésére elmondta: azt közölték vele, hogy Románia számára nem elfogadható a magyar fél által használt “szimbolikus agresszió” kifejezés, ugyanakkor Bukarest szerint az országban a kisebbségi jogok a legmagasabb szinten érvényesülnek és Románia érdekelt a két ország közötti jó kapcsolat fenntartásában.

Válaszában a nagykövet rámutatott: nem a magyar fél kezdte a jelképek körüli konfliktust. Ez azzal indult, hogy a Kovászna megyei prefektus eltávolíttatta a székely zászlót – mondta.

“Normális dolognak tartjuk, ha a székelyek használják jelképeiket, ez alapvető joguk, ez a románok jogos érzékenységét nem sértheti” – számolt be az MTI-nek Füzes Oszkár a román külügyminisztériumban megfogalmazott válaszáról. A román félnek kifejtette továbbá: az is természetes, hogy ilyen helyzetben Magyarország szolidáris a székelységgel.

Németh Zsolt kedden szimbolikus agressziónak nevezte, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .