A brutális illetékről is szólt Bungău

A brutális illetékről is szólt  Bungău
Rengetegen, több mint húszezren érdekeltek így vagy úgy a Nagyváradi Egyetemben. Erről és botrányt kiváltó pénzügyekről is beszélt szerdán a rektor.

20.641. Ennyien érdekeltek így vagy úgy a Nagyváradi Egyetemben. A tegnapi, évnyitó jellegűnek szánt tájékoztatóján mondta el ezt dr. Constantin Bungău, a tanintézet rektora. Ebben az adatban nem csak a diákok vannak benne, hanem az alkalmazottak is. Egyébként egyre több a külföldi hallgató Váradon, a Bungău-féle egyetemen jelenleg 556-an vannak – és a rektorék stratégiája az, hogy sokkal többeket vonzzon ide más államokból. A tanintézetnek egyébként jelenleg 1644 alkalmazottja van, ami több száz fős csökkenés a tavalyi évhez képest, ebből 1091 oktatói beosztásokban, 553 pedig különféle más jellegű munkákat végez.

Drasztikus sarc

Nagy visszhangot váltott ki az elmúlt időszakban, hogy az egyetem 500 lejről 6500 lejt is elérő összegekre emelte az átjelentkezési díjat, tehát azt az összeget, amelyet a diáknak akkor kell fizetnie, ha innen más egyetemre menn folytatni tanulmányait. Szóba került ez is a tegnapi tájékoztatón, ahol a rektor így érvelt a brutális emelés mellett: „Ez nem büntetés. Hanem tegyük fel, hogy egy kolozsvári saját városában nem jut be orvosira, de aztán bejut hozzánk, majd kéri a kolozsvári egyetemre való átjelentkezését. Ez nem normális dolog. Így 10–12 hallgatót is veszthetünk szakonként, ami már egyúttal egy-egy oktatói posztot is veszélyeztet. Hát ki fizesse a veszteségeket?” Bungău azt is elismerte, hogy legutóbb pont ilyen eset történt a fogorvosi szakon, onnan épp 12-en mentek el így, onnan jött neki az ötlet a hatalmas díjemelésre. Felmerült persze, hogy van olyan eset is, amikor a diák nem ilyen, hanem teljesen tisztességes és védhető okok miatt akar átjelentkezni. Hogy ebben az esetben mi van, miért kell bűnhődnie, arra az egyetem főnöke nem adott értékelhető választ.

A toplista

A tanintézet stratégiája a most induló tanévben egyébként többek között előírja az angol nyelvű oktatási formák bővítését, hogy minél több diák jöjjön külföldről. Ugyanakkor megszüntetik azokat a szakokat, amelyeken nagyon kevés a hallgató. Tovább tart a bentlakásgond, még mindig nincs elég hely, ezért rövidesen új épületet fognak bérelni a váradi önkormányzattól, oda is hallgatókat szállásolnak el.

A Nagyváradi Egyetemen nemrég lezajlott felvételik eredménye szerint különben a legnépszerűbb az orvosi, a jogi, az erdészeti, a pszichológiai szak, ezeken nem csak beteltek a helyek, hanem ha még plusz helyeket is kaptak volna, azokat is be tudták volna tölteni. Kicsit nehezebben volt hajlandó elmondani a rektor, hogy melyek a legkevésbé népszerűek, de végül kiderült. Ezek között van a kötöttáru- és konfekciótechnológiai szak (mindössze 15 hallgatóval), a design (10), a francia nyelv és irodalom (14). Első év már nem is indult például a szobrászatin, a földrajzin és a környezetvédelmin. Mindezzel együtt államilag támogatott, azaz úgynevezett ingyenes hely nem maradt üresen a Nagyváradi Egyetemen.

Szeghalmi Örs