A „Borvíz út”-ról egyeztettek

A „Borvíz út”-ról egyeztettek
A „Borvíz út” elnevezésű, turisztikai fejlesztéseket célzó projekt előkészítése, valamint a közbeszerzési eljárás során felmerült problémák megoldásáról tartott megbeszélést Tusnádfürdőn, az Iris Panzió előadó termében Hargita és Kovászna megyék tanácsának elnöke Borboly Csaba és Tamás Sándor, Horváth Annával a Fejlesztési Minisztérium államtitkárával.

A találkozó során, a két megye képviselői kihangsúlyozták, hogy fontos a projekt megvalósítása, de ugyanakkor megoldást kell találni az önkormányzatok által kifizetendő önrészre, mely jelenlegi értéke jóval meghaladja az eredetileg elfogadott 10%-ot.

Szintén a két megyei vezető emelte ki annak a szükségességét, hogy a Phare szabályzat szerinti kivitelezési szerződésbe a Fejlesztési minisztérium olyan feltételeket is foglaljon bele, melynek értelmében a munkálatok kivitelezése alatt, az önkormányzatok érdemben tudjanak beleszólni a projekt megvalósításába, legyen lehetőségük az építkezések szigorú ellenőrzésére.

Horváth Anna egyetértett a szerződére vonatkozó igényekkel, és megígérte, hogy a Kormány pénzalapjaiból támogatják majd a pályázati önrész egy részével az érintett önkormányzatokat.

 

A találkozó alkalmával elemezték a két megye által a Regionális Operatív Programra előkészített valamit már leadott pályázatok helyzetét is. Borboly Csaba elmondta, hogy Hargita megye, a 132-es megyei út pályázata mellett, melyre már megkötötték a finanszírozási szerződést, hamarosan benyújtja a 123A (Csikszentkirály – Szentsimon – Tusnádfalú) megyei út feljavításáról szóló pályázatot is.

 

Tusnádfürdő, 2oo8. július 1o.