A boldogság nyitott könyv, tessék, olvassák

A boldogság nyitott könyv, tessék, olvassák
Bagdy Emőke közismert és közkedvelt magyarországi pszichológus tartott előadást szerda délután a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen A tudatosság és felelősség szerepe a boldogságban vagy boldogtalanságban címmel. Az egyetem díszterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

Rendkívül nagy érdeklődés közepette tartotta meg előadását a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) Bagdy Emőke magyarországi pszichológus, hiszen több sornyi pótszéket kellett bevinni az egyetem dísztermébe, de még így is többen ülőhely nélkül maradtak. A szakember nem okozott csalódást a kíváncsi közönségnek, hiszen közvetlen hangvételű előadásában, számos pszichológiai kísérletet és azok eredeményeit idézve ismertette meg az embereket a boldog (és a boldogtalan) élet alaptételeivel, ráadásul úgy, hogy gyakran nevetésre is késztette mondandójával a hallgatóságot. Elöljáróban kifejtette, hogy az egészségpszichológia új perspektívát nyitott azáltal, hogy belátta: lehetelenség a mai világban kerülni a stresszt, ezért az orvostudománytól eltérően nem azt vizsgálja, hogy mi betegíti meg az embert, hanem arra keresi a választ, hogyan lehet az, hogy ugyanazokban a sztresszhelyzetekben egyesek helyt állnak, sőt, boldogok maradnak, mások viszont összeroppannak. „Azok, akik jól bírják a gyűrődést, tudnak valamit, tanuljuk el tőlük ezt a tudást” – vázolta az egészségpszichológia logikáját az előadó.

A tudók tudása

A stresszhelyzeteket jól tűrő, alapvetően boldog emberek egyik legfőbb „tudása” az optimizmus, de nem a rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélt világ hurráoptimizmusa, sem pedig a hedonista, fogyasztói világ gondolkodásmódja ez, hanem egy olyan fajta, ráadásul tanulható pozitív életszemlélet, melynek segítségével az átélt nehézségek ellenére is képessé válik az embert arra, hogy tudatosítsa magában azt, hogy van kiút a nehézségekből. Ennek a típusú optimizmusnak egyik alappilére a célirányultság, vagyis az, hogy az embernek legyenek hosszú távú céljai. Bagdy Emőke kiemelte, hogy a boldog emberek céljaikat a társas kapcsolatokban találják meg. „Ha van kiért élnem, akkor a test, mint egy szolga átveszi ezt az üzenetet. (…) Ha túllépsz önmagadon, az önös érdekeiden, abban a pillanatban kinyílik a pszichikum, és képes vagy előre tekintő fantasztikus erőrendszert mozgósítani, és akkor sokkal egészségesebb vagy” – fogalmazott Bagdy Emőke. A boldog élet másik biztosítéka a derű, a nevetés, ezért nagyon fontos, hogy kialakítsuk azokat a társas kapcsolatokat, amelyekben a derű megteremtődik. Ugyancsak rendkívüli jelentőségű az, hogy szeretetünket fizikailag – érintesszel, puszival, csókkal, öleléssel, stb. – is tudjuk kifejezni, mert az érintés szeretet üzenet. Mint kifejtette, a szeretet a boldog élet talán legfontosabb előfeltétele, mert az emberi test és lélek egy működő rendszer, márpedig egy ilyen rendszer működéséhez energiára van szükség, és ezt az energiát az ember a szeretetből nyeri. „A szeretet mindent megold” – idézte a közismert bölcsességet Bagdy Emőke, aki szót ejtett a mentálhigiénás terápiáról is, amely pedig azt az alapigazságot igazolja, miszerint „egyedül nem megy”. E terápia lényege az, hogy az emberek találjanak egy olyan társat – nem családtagot! –, akivel hetente egyszer egy órán át elbeszélgetnek úgy, hogy mindketten kiadják magukból őszintén a bennük felgyűlt feszültségeket. Nem kölcsönös tanácsadásról van it szó, hanem az empátia megteremtéséről, a másik ember problémáinak a megértése ugyanis rendkívül jó hatással van mindkét fél lelki világára.

A boldogtalanság tételei

Az előadás végén Bagdy Emőke felolvasta a boldogtaslanság tizennégy tételét, melyek közül minél több érvényes az egyes ember életére, annál inkább csökkennek esélyei a boldogságra. A tételek a következők: rettegj az anyagi problémáktól; kitartóan tudj unatkozni; találj magadnak egy negatív ént, bajt, és folyamatosan ezzel foglalkozz; veszekedj sokat; mindenkiről tételezd a legrosszabbat; mindenben kizárólag a saját érdekeidet nézd; ne hálálkodj; ne élvezd az életet; rágódj sokat és emészd magad; mindig legyél nyitott a rossz hírekre és mindig szorongj; hibáztasd a szüleidet az elrontott életedért; átkozd a múltat, és mondd azt, hogy rosszkor, rossz helyen születtél; próbáld megváltoztatni a párodat; légy kritikus, utálj minél több dolgot, és ennek lehetőleg mindig adj hangot. E tételek felsorolása is hangos kacagást váltott ki a nagyszámú közönségből. A másfél órás előadás végén a hallgatóság köréből érkező kérdésekre válaszolt a szakember.

Pap István