A bizalom megtapasztalásáról

A bizalom megtapasztalásáról
Május 6-8. közt második alkalommal szerveznek regionális Taizé-találkozó Váradon, Lakhatóvá tenni a Földet címmel. A részletekről hétfő délután tájékoztattak a szervezők a Posticumban.

 

A megjelenteket Benedek Ramóna hitoktató köszöntötte, aki úgy fogalmazott: a tavalyi nagy érdeklődés miatt döntöttek a folytatásról, arra is gondolva, hogy a résztvevők erőt meríthetnek a rájuk mosolygó Istentől.

Böcskei László római katolikus megyés püspök hangsúlyozta: bár természetesen az ökumenikus jelleg is fontos, talán ennél is lényegesebb, hogy akiket megérint a Taizénak köszönhetően megtapasztalt bizalom, azok nyitottabbak és felszabadultabbak tudnak lenni. Megérzik azt, hogy a változásra van szükség a mai világban, ezért tudatosan keresni kezdik a közös találkozási pontokat, felismerik az igazi kincseink másokkal való megosztásában rejlő lehetőségeket, és különösen elkezdenek odafigyelni a kitaszítottakra, illetve mindazokra, akik valamilyen oknál fogva még nem találták meg az Istenhez vezető utat. Taizé egyik fontos üzenete az, hogy önmagunkról lemondva hidat kell építenünk embertársaink felé- nyomatékosította a főpásztor.

Csernák Béla ny. református tiszteletes felidézte, hogy több mint fél évszázados múlt áll a mozgalom mögött, mely a lelki életüket formáló, feszültség, kétely, félelem és bizonytalanság nélküli utat mutat azoknak, akik keresik a létük értelmét, definiálni óhajtják a sorsukat.

Szolidaritás

A Kolozsvárról érkezett Ozsváth Judit külön kiemelte, hogy a Lakhatóvá tenni a Földet cím nem arra utal, hogy valami ökológiai projektről lenne szó, hanem ezalatt a közösséget alapító Roger testvér elsődlegesen a rászorulókkal való szolidaritás vállalását értette. „A Krisztussal való közösség bátorságot ad ahhoz az elköteleződéshez, amely szeretné lakhatóvá tenni a Földet, hogy a legkiszolgáltatottabb, igazságtalanságoktól sújtott emberről se feledkezzenek meg. Nem nyugodhatunk bele tétlenül a szörnyű eseményekbe, sőt, lehetséges jóra fordítani őket”- írta. Ennek megfelelően a május 6-8. között zajló találkozó programja- melyre körülbelül 200 személyt várnak- magába foglal többek közt négy közös imaórát a Szent László-templomban, műhelybeszélgetéseket, könyvbemutatót, valamint az Osonó Színházműhely előadását.

A Taizé találkozók lényegéről beszéltek még Pék Sándor várad-újvárosi esperes-plébános, Vakon Zsolt ifjúsági lelkész és a margittai Veres László is szervezői minőségükben.

Ciucur Losonczi Antonius