A biharfélegyháziak majálisa

A biharfélegyháziak majálisa
Az elmúlt hétvégén Biharfélegyházán a korábbi évekhez hasonlóan megtartották a község majálisát, melyet a helyiek elneveztek „A Mi Majálisunk”-nak. Idén kicsúsztak májusból, de a júniusban megtartott majális is épp olyan sikeres volt, mint az eddigi évek májusi majálisa.

Szombat reggel a kultúrház udvarán megkezdődött a “mozgolódás”: érkeztek az árusok, akik között ott volt a református nőszövetség csapata is, akik saját készítésű limonádét, gofrit, popcornt, kávét árultak. Bóklásztak a kíváncsiskodó gyerekek illetve a bográcsosfőzők, akik nagy lendülettel fogtak a sátrak felállításához, favágáshoz. A következő órákban már kellemes zene mellett lobogtak a tüzek a bográcsok alatt és érkeztek a kisállatok gazdáikkal, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezték a kisállat-kiállítást. Idén több mint tíz gazda gondolta úgy, hogy eljön a 4 évestől az 50 éven felüliig, sok szép galambot, nyuszit, kutyát, gidát és kutyusukat nézhettek meg az érdeklődők. A helyi szakácsasszonyok kemencében sült zsíros és tejfölös kenyérlángossal kedveskedtek a főző csapatoknak és jelenlévőknek. Kis Sándor Elek, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke és Kelemen Zoltán polgármester nyitotta meg hivatalosan “A Mi Majálisunk”-at. Ők is elmondták, hogy évről évre családiasabb lesz ez a rendezvény és mindenki reméli, hogy ez a jövőben is így marad.

Színes vetélkedők

A helyi ifjúsági társaság, a BIFIT sem hagyta programok nélkül a rendezvényt, ők egy „Mini Olimpiát” rendeztek, ahol nem csak a helybéli fiatalok versenyeztek, hanem további három település vendég csapatai is. Itt volt a DIFISZ Diószegről, a biharvajdai csapatok képviselői, illetve a kágyaiak. A vetélkedők nagyon színesek voltak, a csapatok több mint tíz játékban mérhették össze erejüket, kommentátor Kun Zsolt humorista volt, aki a DIFISZ színeiben érkezett. A fiatalok nem csak a játékokban mutathatták meg ügyességüket, hanem a főzésben is, ugyanis egy közös bográcsost készítettek, amihez mindenki hozzáadott egy „csipetet” és versenyek után jóízűen elfogyasztották. Amíg a fiatalok vetélkedtek az idősebb korosztály megünnepelhette Biharfélegyháza aranylakodalmas párjait, akik 50 évvel ezelőtt fogadtak örök hűséget egymásnak. A két párt Vastag Gyulát és Juliannát, illetve Holicza Sándort és Ilonát Kelemen Zoltán polgármester és Szabó Zsolt református lelkipásztor köszöntötték, meglepetéssel készültek a Refi-ifi (Református ifiak) képviselői is. A színpadi produkciókat fiatalok kezdték. Először a Refi-ifi tartott egy flesh-mob előadást, őket énekkel követte Tóth Csilla VIII. osztályos helyi kislány, aki részt vett a megyei Ki mit tud?-on és most a majálison is megmutatta tehetséget. Szintén zenés előadással következett Kelemen Arnold Roland, aki a biharkeresztesi Bihar Band énekese, viszont nagyszülei biharfélegyháziak. Ez volt Biharfélegyházán első fellépése, sok helyi lakost meglepett ügyessége.

Jól kifőzték

A fiatalok előadása alatt a bográcsosfőző verseny zsűritagjai sem tétlenkedtek, 11 csapat főztjét kóstolták meg, ők: Refi-konyha, Csikai és a nagy fogás, Ászok, Druszák, Didi és tatuska, HPG 1 és 2, Félkészek, Pöpe csapat, BIFIT és a Nem érdekel csapat. A csapatok nem csak a névválasztásban voltak kreatívak, hanem a főzésben is, mindenki próbálta megfőzni a zsűri tagjait, kik döntése után Kelemen Zoltán polgármester átadta az a díjakat: első helyezett Csikai és a nagy fogás, második az Ászok csapata, harmadik Didi és tatuska. A színpadi előadások a Refi-ifi pantomim játékával folytatódtak, ahol egy tanulságos összefoglalót láthattunk arról, hogy Isten jóra teremtette az embert, viszont az ember a jó helyett a dolgok ellenkezőjét cselekszi. Utánuk színpadra lépett az Enemy hip-hop tánccsoport, akik székelyhídról érkeztek és már évek óta visszatérő vendégek a biharfélegyházi színpadon. Őket ismét a Refi-ifi követte egy Cup Song zenés énekes előadással. Aztán egy olyan csapat lépett a színpadra, akik már régóta visszatérők Biharfélegyházán és nélkülük nem múlhat el majális, ők a székelyhídi Tini Dance Center.

Koncertek

A fiatalos, lendületes előadásokat felváltotta egy idősebb korosztálynak szóló, de annál szórakoztatóbb program, hiszen színpadra léptek a nagyváradi színészek, Molnár Júlia és Meleg Vilmos, akik egy vidám zenés műsort adtak elő Délibábos Hortobágyon címmel. A színművészek helyét az est sztárvendége, Balázs Pali vette át, aki több mint egy órás élő koncerttel szórakoztatott kicsit és nagyot egyaránt. Az előadását követően szívesen osztott autogramokat, beszélgetett, fenyképezkedett rajongóival. A rendezvény szabadtéri diszkóval folytatódott, majd éjfélkor a himnusz eléneklésével záródott.

Sajtós Renáta