A belső referendum eredményei

A belső referendum eredményei
Bihar megye – A Bihar megyei magyar választópolgárok 92,21 százaléka egyetért a megyei RMDSZ eddigi politikájával, a szervezet által szeptember 17-23 között rendezett referendum szerint.

A Bihar megyei RMDSZ szervezet által szeptember 17-23 között megtartott belső referendum eredményeit Cvikker Katalin, a Megyei Választási Bizottság elnöke és Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke sajtótájékoztatón  ismertették. A megyében felállított 59 körzetben 61.005-en szavaztak, közülük 56.255 ember Igen-nel válaszolt az egyetlen feltett kérdésre, mely így hangzott: “Egyetért-e a Bihar Megyei RMDSZ politikájával?”.

Ez az összes leadott szavazatok 92,21 százaléka. 4.303-an Nem-mel szavaztak, ami az összes leadott szavazatok 7,05 százalékát teszi ki. A 447 érvénytelen szavazat az összes szavazatok 0,73 százaléka volt. “A magyar választók bizalmukról erősítettek meg minket” – értékelte az eredményt Szabó Ödön, aki szerint ennek a belső referendumnak a legfőbb hozadéka az, hogy a megyei szervezet nyomatékosabban fogja tudni képviselni saját álláspontját az országos vezetésben, ami nagyobb döntési súlyt és akár vezető funkciók megszerzését is jelentheti a szervezet számára az országos RMDSZ-en belül.

Adatok a belső referendumról

A múlt heten tartott referendumon Nagyváradon 13.889 szavaztot adtak le, ezek közül 12.261 ‘Igen’, 1517 ‘Nem’, szavazat volt, míg 111 leadott voks nem volt érvényes. Vidéken 47.116-an szavaztak, közülük 43.994-en igenre, 2786-an nemre adták voksukat. Az érvénytelen szavazatok száma vidéken 336 volt. Nagyvárad után Nagyszalontán és Margittán szavaztak a legtöbben, elõbbi településen 6.530-an, utóbbin 3.431-en. A legkevesebb szavazatot Szászfalváról (91) Mezőtelkéről (108) és Papfalváról (138) gyűjtötték a megyei RMDSZ önkéntesei. Tótiban mind a 705 szavazó Igen-nel szavazott. A Nem-re leadott szavazatok tekintetében Nagyvárad vezet (1517) majd Margitta és Székelyhíd következik 410 illetve 367 Nem szavazattal. Szabó Ödön a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke tudatta, hogy a Bihar megyei szervezetnek 26 ezer tagja van, míg a megyében élõ magyarok számát mintegy 140 ezerre becsülik.

Érdekességek

“Ez az eredmény megerősít minket abban, hogy folytassuk eddigi kiegyensúlyozott politikánkat, mely a párbeszédre épül” tette hozzá az ügyvezető elnök. “Azt szeretnénk, ha politikai ellenfeleink vehemensen támadnák a referendumot, mert ez a szavazókat közvetlenül érintené és sértené.” Arra az újságírói kérdésre, hogy ezzel a Magyar Polgári Szövetségre céloz-e, Szabó Ödön nem adot határozott választ, aki azonban néhány érdekességet is mesélt a referendum kapcsán. Állítása szerint volt aki nem is tudta, hogy a romániai magyarságnak van politikai szervezete, más családok pedig el sem engedték az önkénteseket addig, amíg meg nem vendégelték őket.

Pap István