A BBTE kutatóinak kiemelkedő tudományos tevékenységét díjazta a Magyar Tudományos Akadémia

A BBTE kutatóinak kiemelkedő tudományos tevékenységét díjazta a Magyar Tudományos Akadémia
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem három kutatójának kiemelkedő tudományos tevékenységét díjazta, valamint egy fiatal kutatói és egy a tudományos közélet szervezésért járó elismerést adományozott a Magyar Tudományos Akadémia.

A Magyar Tudományos Akadémia Arany János-életműdíjában részesült Pozsony Ferenc, az MTA külső tagja, a BBTE Bölcsészettudományi Kar Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének egyetemi tanára. Akadémiai Díjban részesült Péntek János, az MTA külső tagja, a BBTE nyugalmazott egyetemi tanára. QP Akadémiai Kiválósági Díjat kapott Ercsey-Ravasz Mária-Magdolna, a BBTE Magyar Fizika Intézet Erdélyi Idegtudományi Intézetének kutatója. A díjakat hétfőn, május 6-án adták át ünnepélyes keretek között.

Május 7-én, kedden az egyetemi oktatásban és a külhoni magyar tudományos közélet szervezésében elért eredményekért átadták az Arany János-érmet Soós Anna matematikusnak, egyetemi docensnek, a BBTE Magyar Tagozatát vezető rektorhelyettesnek. Fiatal kutatóként elért teljesítményekért járó Arany János Fiatal Kutatói Díjat kapott ugyanekkor Szász Levente közgazdász, egyetemi tanár, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese.

A Magyar Tudományos Akadémia 2019. május 7-én tartott 191. közgyűlése ugyanakkor négy BBTE-s oktatót választott külső tagjává: Gábor Csilla irodalomtörténészt, Nagy László fizikust, Pál Judit történészt és Vincze Mária közgazdászt. Mindezek az elismerések is bizonyítják, hogy a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és ezen belül a magyar tagozaton kiváló oktatási és nemzetközi szinten is elismert kutatási tevékenység zajlik.

A BBTE vezetősége gratulál oktatóinak a szép eredményekért.

Címkék: , , ,