A BBTE bekerült a világ 500 legjobb, művészeti és humántudományi képzést nyújtó egyeteme közé

A BBTE bekerült a világ 500 legjobb, művészeti és humántudományi képzést nyújtó egyeteme közé
© Fotó: Agerpres
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (UBB) idén bekerült a világ 500 legjobb, a művészet és a humán tudományok terén képzést nyújtó egyeteme közé.

A kolozsvári egyetem Romániában az első, amely ezen a szakterületen helyezést ért el az 500 legjobb felsőoktatási intézmény ranglistáján. Románia mintegy 100 egyeteme közül csupán az Universitaria konzorcium tagjai kerültek be a rangsorolásba: a bukaresti egyetemek, a kolozsvári UBB, a Iași-i UAIC, a temesvári UVT és a Közgazdasági Tudományegyetem (ASE), amelyek a 700+ ranglistán értek el helyezéseket — írja az AGERPRES hírügynökségnek csütörtökön küldött közlemény.

“A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Románia első egyeteme az általános, művészeti és a humán tudományok terén képzést nyújtó egyetemek között, amely bekerült a nemzetközi Top-500 ranglistára (401-450 helyezéseken az 500 rangsorolt egyetem közül)” — mutat rá a közlemény.

Az egyetemek nemzetközi rangsorát — QS World University Rankings — március 8-án közölték.

A tudományos hírnév, a publikációk SCOPUS rendszerben jegyzett idézeteinek száma, a Hirsch index voltak a legfontosabb követelmények, amelyeket figyelembe vettek a lista öszeállításakor.

A besorolásba foglalt általános szakterületek a következők voltak: Művészet és humán tudományok; Mérnöki képzés és technológia; Gyógyászat és élettudományok; Természettudományok és társadalomtudományok, Menedzsment.

“Gratulálunk az egyetem teljes akadémiai közösségének az elért a nemzetközi sikerekhez. Ezek az eredmények annál inkább figyelemreméltók, hogy krónikus alulfinanszírozás észlelhető a romániai felsőoktatási rendszerben, így a kutatásra szánt kevés forrást is az egyetem működésére kell fordítanunk” — áll a közleményben.

www.agerpres.ro

Címkék: , , ,