A barcikaiak büszkék a bécsi bronzéremre

Az újjáélesztett férfi röplabda Interligában várakozáson fölül szerepelt a Vegyész RC együttese.

Nem titkoltan az volt a célja a Vegyésznek, hogy bejusson a Final Four-ba, vagyis a legjobb négy közé. Az ősszel ismét elindított közép-európai bajnokságban nagyszerűen menetelt Demeter György legénysége, ennek nyomán néhány fordulóval a vége előtt megjósolható volt, hogy a borsodiak teljesítik a vezetés által kitűzött célt. Nem volt viszont mindegy, hogy a harmadik, vagy a negyedik pozícióból várják a bécsi finálét. Az erős osztrák alakulatok egyikét azonban semmiképpen sem tudta volna elkerülni a magyar-kupagyőztes, az tehát biztos volt: a végső győzelemre is esélyes Innsbruck, vagy a házigazda Hot Volley Wien vár majd Tomanóczyékra.

Az alapszakasz utolsó két meccse elment a Barcikának, így maradt a negyedik hely, ezzel együtt pedig az is véglegessé vált, hogy táblázat élén tanyázó Hypo Tirol Innsbruckkal elődöntőznek a sárga kékek. A Tirollal (is) természetesen kétszer randevúzott ősszel a Demeter-legénység, ám túl sok sikerélményben nem volt része a mieinknek, mind Ausztriában, mind Kazincbarcikán a kanadai Winters által vezényelt Hypo magabiztosan győzött. Most tehát a szurkolók is úgy vélték: hatalmas bravúr lenne, ha a számos nemzet válogatottját fölvonultató ellenfelet meg tudnák szorítani a Vegyész-játékosai.

Zúgott a „Hajrá Vegyész”

A sárga-kék drukkerek azonban ettől függetlenül bizakodtak. Két busz is elindult Borsodból az osztrák fővárosba, hogy a Budo Centerben személyesen biztassák a kedvenceket. Igazából a hangulatot a magyarok teremtették a nem túl nagy, ám a kor követelményeinek abszolút megfelelő létesítményben.

 A barcikai fanatikusok egyik csoportja már az előmérkőzésre megérkezett, és mi sem természetesebb: a gyengébbnek vélt Blednek szurkoltak a házigazda bécsiekkel szemben. Már az meglepetésnek számított, hogy a szlovénok egy játszmát el tudtak csípni, a második szettet pedig csak 34-32-vel bukták el. A döntőben viszont a Hot Vollej jutott, de ekkor már senki nem foglakozott ezzel. Előkerültek a lelátón a dobok, a kezek és a csapolt sörrel teli műanyag poharak, és zúgott a Hajrá Vegyész.

A barcikai játékosok igyekeztek meghálálni a biztatást, hiszen a sárga-kékebe burkolózott magyar tábor gyakorlatilag hazai pályát teremtett az Interliga második elődöntője során. Talán, sőt biztos, hogy ez is közrejátszott abban, hogy Kárpátiék a második szettben alaposan meglepték az osztrákokat, és egyenlíteni tudtak. Sajnos a remek széria nem folytatódott a továbbiakban, így végül 3-1-es Vegyész-vereséggel zárult az összecsapás.

Itthon tudták meg

Ekkor tehát úgy tűnt, hogy a magyar együttes a negyedik helyen zárja a sorozatot, hiszen előzetesen arról szóltak a hírek, hogy nem lesz bronzmérkőzés, és az alapszakasz során előrébb végzett csapat zárja jobb pozícióban a négyes döntőt. A jó hír már itthon érte a csapatot, az Interliga rendezői ugyanis úgy döntöttek, hogy két bronzérmet osztanak ki, így végül a közép-európai bajnokság első új kiírását bronzéremmel zárták a barciakaiak, ami feltétlenül jó eredménynek számít.

A Vegyész-tábor pedig bízik abban, hogy az új idényben visszatérhetnek a Budo Centerbe, hiszen a magyar szurkolók már nagyon otthonosan mozogtak az osztrákoknál. Olyannyira, hogy a jegyszedőt is megtanították egy-két magyar szóra, csakhogy még jobb legyen a kontaktus a sógorokkal.
Marosréti Ervin

Schildkraut: Nem kell szégyenkeznünk

Schildkraut Krisztián, a Vegyész RC csapatkapitánya is elégedett volt azzal a teljesítménnyel, amit csapattársaival együtt nyújtott az elmúlt hónapokban a nemzetközi színtéren.

– Az majd csak az előttünk álló időszakban, illetve az új idény első felében dől el, hogy mennyit ért számunkra a számos nemzetközi mérkőzés. Biztos vagyok benne, hogy sokat fejlődtünk, remélem a hazai bajnoki küzdelmek és a Magyar-kupa meccsek során ezt a szurkolók is látni fogják – mondta Schildkraut Krisztián.

Tudjuk, hogy az Interliga jókora költséggel járt a klubnak, de nagyon hasznos volt, hiszen ennyi szoros, éles tétmeccset egy idényben még nem játszottunk. Remélem lesz folytatás, és a következő idényben már az osztrákokkal is föl tudjuk majd venni a versenyt. Bár a sorozat győztesét, a Hot Vollej Wien-t itthon megvertük, úgyhogy nincs miért szégyenkeznünk.

M. E.