A bankügyfelek érdekeit védenék

Bukarest- Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság törvényjavaslatot akar benyújtani azok védelmében, akik banki szolgáltatásokat vesznek igénybe. A felügyelőség azonban nemcsak kezdeményezett, hanem büntetett is.

Dan Vlaicu államtitkár, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezetője a héten bejelentette: az intézmény felügyelői rajtaütésszerű ellenőrzéseket hajtottak végre húsz Ilfov megyei bankban, s számos szabálytalanságra bukkantak. A kontrollok eredményeképpen tizenégy pénzintézetet büntettek meg 150 ezer lej értékben, az indok a kliensek jogainak a sárba tiprása volt. A leggyakoribb kihágásokat a bank-ügyfél viszonyban tapasztalták, úgymint: olyan kezelési költségeknek a bevezetése, melyek az előzőleg aláírt szerződésben nem szerepeltek, az alapkamatok egyoldalú megváltoztatása, a reklámokban elhangzott ajánlatoknak a figyelmen kivüli hagyása, a bankkártyák nem megfelelő működése vagy az alkalmazottak arrogáns viselkedése.

Nagyobb védelem

A felügyelőség elnöke arra is kitért, hogy országos szinten az év elejétől kezdve hatszázkilencvenhárom olyan reklamációt regisztráltak, melyek a pénzügyi-banki szolgáltatások minőségére vonatkoztak. Hozzátette: a Romániai Bankok Egyesületének (ARB) képviselőivel történt egyeztetés nyomán, illetve a fentebb jelzett visszásságok kiküszöbölése érdekében a fogyasztóvédelmi hatóság vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy olyan törvényi szabályozásra van szükség, mely nagyobb védelmet nyújt a bankok ügyfeleinek. Az elképzeléseik szerint például tilos lenne a hitelszerződés futamideje alatt változtatni a kamatlábak összegén, a változó kamatok kiszámítási módja pedig átlátható és világos képlet alapján kell történjen. Azt azonban tudni kell, hogy amennyiben a javaslat törvényerőre emelkedik, csak a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő időszakra lehet alkalmazni, retroaktív módon nem.

Ciucur L. Antonius