A B9-csúcs zárónyilatkozata: Szükség van a NATO előretolt jelenlétére a Baltikumban és a Fekete-tenger térségében

Fotó: MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter
Szükség van a NATO előretolt jelenlétére a Baltikumban és a Fekete-tenger térségében – állapítja meg a bukaresti kilencek (B9) néven ismert, Bulgáriát, Csehországot, Észtországot, Magyarországot, Lettországot, Litvániát, Lengyelországot, Szlovákiát és Romániát magába foglaló országok államfőinek csütörtökön, kassai csúcsértekezletükön aláírt nyilatkozta.

‘Ma jobban fel vagyunk készülve a jelen kihívásaira. (…) A szövetség egységének, szolidaritásának és a feladatok méltányos elosztásának szellemében hangsúlyozzuk a NATO előretolt jelenlétének fontosságát a Baltikumban és a Fekete-tenger térségében, (…) és támogatjuk a NATO védelmi és elrettentő kapacitásának megerősítését’ – írja a nyilatkozatban.

A B9 csúcstalálkozó végén elfogadott nyilatkozat tizenegy pontja többek között a növekvő biztonsági kihívásokra, és az Egyesült Államok haderejének megerősítésére vonatkozik a keleti szárnyon. A kilenc államfő aggodalmát fejezi ki a kelet-ukrajnai helyzetért, és kiáll az Oroszország ellen folytatott elrettentési politika megerősítése mellett. Az aláírók elkötelezettségüket fejezik ki a NATO és az Európai Unió közötti kapcsolat szorosabbá tétele mellett.

A B9-es formátumot a román és a lengyel elnök kezdeményezte. Az első csúcstalálkozóra 2015-ben került sor Bukarestben, majd ezt 2018-ban a varsói csúcs követte.

www.agerpres.ro

Címkék: ,