A 6. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválja

Jacky a nők országában
Jacky a nők országában
Október 10-19. között zajlott a 6. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválja, mely gazdag programmal- filmek, színházi előadás, koncert, közönségtalálkozóval várta a filmvilág neves képviselőit, a filmrajongókat. 38 ország 192 filmalkotását vetítették, ebből 65 nagyjátékfilm volt.

A Comedy Cluj Záró Gáláját a Florin Piersic Filmszínházban tartották, amely díjkiosztással és a Pride (Büszkeség) című angol film bemutatásával zárult.

Díjazott filmek

A Vígjáték Fesztivál neves filmes szakemberekből álló zsűrije ( Felméri Cecília, Igor Mirkovic, a Motovun filmfesztivál igazgatója, Mike Ott, Lodewijk Crijns rendezők és Mihai Fulger filmkritikus- ítélték meg a Legjobb film, a legjobb rendező, a Legjobb forgatókönyv, a Legjobb alakítás díjait.

Legjobb film és Legjobb forgatókönyv díja

A versenyfilm programjában szereplő 8 film közül a Legjobb film díját Jacky a nők országában-című francia film nyert. Riad Sattouf, szíriai származású francia rendezőnek 2014-ben készült produkciója a Legjobb forgatókönyv díját is elnyerte. Riad Sattouf a film rendezője, forgatókönyvírója és zeneszerzője is.
Jacky a nők országában-című film cselekménye egy képzeletbeli országban, Bubunne-i Népi Demokratikus Köztársaságban játszódik le, ahol a társadalom vezetése sajátos módon történik. A nők vannak a hatalmon, a férfiak tetőtől talpig csadarba öltöznek. A nők elnyomják őket, házi munkát kell, végezniük. Jacky szép, naiv fiatal, aki arról álmodozik, hogy részt vehet a Generalossimo által szervezett bálon, ahol a lánya férjet választ. Abban reménykedik, hogy ő lesz a szerencsés.
Főbb szerepekben: Vincent Lacoste (Jacky), Charlotte Gainsbourg (a lánya, Ezredes nő), Anémone (Generalossimo).
A rendező a diktatúrákat, azoknak kritikáját a humor eszközeivel érzékelteti.

A Legjobb rendező díj

A Legjobb rendező díj Lionel Baiert illeti a Hosszúhullám című produkcióért. 1974 tavaszán történik az esemény. Három svájci újságíró Portugáliába utazik, hogy riportot készítsenek a svájci segélyekről. Azonban a forradalomba cseppennek be, amely megváltoztatja az ország politikai rendszerét.
Főbb szerepekben: Valérie Donzelli, Michel Vuillermoz, Patrick Lapp.

A Legjobb alakítás díja

Elise Schaap holland színésznő nyerte a Legjobb alakítás díját a Farewell To The Moon című filmben játszott szerepért.
1972-ben egy holland kisváros tömbházában zajlik a film cselekménye.
Rendező: Dick Tuinder. Főbb szerepekben: David Eilander, Marcel Faber, Pauline Greidanus.

Közönség díj

A híres menedzser életéről szóló, Mike Myers rendezésében készült, Rendkívüli emberek: Shep Gordon legendája- című amerikai dokumentumfilm nyerte a Közönség díjat.

Kiválóság díja

Victor Rebengiuc filmszínész több évtizedes művészi munkájának elismerésért vehette át a Kiválóság díját.

Rövid- és diákfilmek

A rövid- és diákfilmeket értékelő zsűritagok Andreea Vasile, Diana Cavallioti, Iulia Verdeş döntése alapján a legjobb rövidfilm díjat Anna Yanovskaya által rendezett Jóember című film, a legjobb független kisfilm díjat a Dolgos tolvaj című alkotás nyerte el, Michael Felanis rendezésében.
A Záró Gálán a Pride (Büszkeség) című filmet tekinthette meg a közönség. A film valós történeten alapszik. 1984-t írunk. A brit bányászok egy évig tartó sztrájkját egy csoport leszbikus és homoszexuális anyagilag támogatta. A 2014-ben Matthew Warchus rendezésében készült produkció a bányászok és a melegmozgalom képviselői közti viszonyra fókuszál.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,