A 2019-es Lux-díj döntősei

A 2019-es Lux-díj döntősei
2019-ben az Európai Parlament Lux-díjának döntősei a következő alkotások: a „Cold Case Hammarskjöld”, az „El reino” (The Realm) és a „God Exists. Her Name Is Petrunya” című filmek. Az idei filmek a politikai korrupcióval, egy több évtizedes gyilkossági eset feltárásával, illetve a feminizmus és a vallás kapcsolatával foglalkoznak.

Cold Case Hammarskjöld (Hideg eset) – Rendező: Mads Brügger (Dánia / Norvégia / Svédország / Belgium)

God Exists. Her Name is Petrunya (Isten létezik, a neve Petrunya). Rendező: Teona Strugar Mitevska (Észak-Macedónia / Belgium / Szlovénia / Horvátország / Franciaország)

The Realm (A birodalom, spanyol El reino) – Rodrigo Sorogoyen (Spanyolország / Franciaország)

A három döntős filmről

A három film és a (-) témájuk aktuális kérdések, ismét megmutatják az európai mozi kreatív sokféleségét. Ebben a válogatásban a filmstílusok széles skálája látható, amely magában foglalja a dokumentumfilmet (a LUX FILM PRIZE történetének harmadik alkalommal történő megjelölésével, amelyet egy dokumentumfilm mutatott be a három döntős között), egy társadalmi drámát komédia érintésével és egy politikai thrillert.

Mads Brügger, Hideg eset Hammarskjöld
Provokatív vizsgálat Dag Hammarskjöld svéd ENSZ főtitkár 1961. évi halálával kapcsolatban. Egy film, amely arra emlékeztet bennünket, hogy a játékfilmkészítés hogyan lehet tudatosságnövelő erő, és bónuszként vidám, elbűvölő és mélyen humanista is.

Isten létezik, a neve Petrunya. Rendező: Teona Strugar Mitevska.
Egy nagyszerű film, amely egy olyan nő történetét meséli el, aki olyan helyzetben találja magát, amelybe csak a férfiak férhetnek hozzá egy vallási szertartáson, és amely jelentősen hozzájárul a feminista küzdelemhez, korunk legsúlyosabb társadalmi kérdése.

A birodalom. Rendező: Rodrigo Sorogoyen.
Erőteljes és adrenalin-töltésű thriller, amely küzd a politikai korrupcióval, egy sikeres politikus bukását mutatja be.

Ez a három film már a nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt. A Hammarskjöld hideg esetének világpremierje a Sundance-n, ahol megkapta a Filmszínház Dokumentumfilm Versenyrendezési Díját, Isten létezik. A neve Petrunya világpremierje a Berlinale-i versenyen, ahol az ökumenikus zsűri díjat nyert, és a The Realm világ- premierje a San Sebastianban volt, mielőtt hét spanyol Goya díjat nyert.

A három filmet az EU 24 hivatalos nyelvén feliratozzák, és az EU országaiban, több mint 50 városban és fesztiválon vetítik, mielőtt az EP képviselők megszavazzák a győztest. A 2019-es Lux-díj győztesét november 27-én Strasbourgban jelentik be az alkotók jelenlétében. A díjazott filmet a látás- és hallássérülteknek is hozzáférhetővé teszik.