A 2018-2019-es évad a Kolozsvári Magyar Operában

magyaropera.ro
magyaropera.ro
A Kolozsvári Magyar Opera Ábrahám Pál Viktória című operettjével nyitotta meg a 2018-2019-es évadot.

Bori Tamás az eredeti ősbemutató (1930) szövegkönyve alapján rendezte a Viktória című operettet, a mai korba helyezve. „A Viktória színrevitelében két alapvető dolgot kell megkülönböztetnünk: a darabot és a játszási konvenciót. Ami időnként homlokegyenest szemben áll egymással. Mi itt most arra teszünk kísérletet, hogy eljátsszuk az eredeti darabot, azzal a kitétellel, hogy akik a ,,megszokott” Viktória-előadások hangulatát szeretnék átélni, ők se csalatkozzanak.” A szövegkönyvet Földes Imre írta. A társulat a produkciót még júniusban mutatta be. Az Erdon-ban megjelent „Viktória- bemutató előadás a Kolozsvári Magyar Operában” című írás reflektál a premierre (2018. június 19). A szeptember 23-án tartott évadnyitó előadás érdekessége, hogy a címszerepet Egyed Apollónia játssza, akit „a közönség eddig főleg a nagyoperák címszerepében láthatott. Az első operett szerepe” – mondta Szép Gyula, az intézmény igazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón.

Az Opera programját a sokszínűség jellemzi. Közönségvonzó arculatát az intézmény hatékony marketing tevékenységének is köszönheti. Az új évadban 75-80 előadással, 30 címmel várja a közönséget. Az operaház életében a csúcspontot a bemutatók képezik. 4 premier szerepel a társulat repertoárjában, melyből kettő országos bemutató. Szép Gyula kiemelte, hogy ezek ritkán játszott alkotások, nálunk egyáltalán nem mutatták be.

A 2018-2019-es évad bemutatói

November 15-én Giuseppe Verdi Otelló című operáját mutatják be Albu István rendezésében. A múlt század 60-as évek óta nem szerepelt a repertoárban. Vezényel Jankó Zsolt.

December 27-én Maurice Ravel két egyfelvonásos operáját- Pásztoróra (L’ Heure espagnole), illetve A gyermek és a varázslatok (L’ Enfant et les Sortileges) című alkotását a Kolozsvári Magyar Színház igazgatójának, Tompa Gábornak rendezésében láthatja a közönség. Vezényel Selmeczi György. Országos bemutató.

2019. április 11-én G. Puccini A fecske (La rondine) című operáját mutatja be a társulat. A produkció a budapesti Magyar Állami Operaházzal való együttműködés eredménye. Az előadás rendezője Anger Ferenc, a budapesti Magyar Állami Operaház jelenlegi művészeti igazgatója. Horváth József vezényel. Országos bemutató. A két Operaház ezelőtt 5 évvel kötött egyezményt, melynek értelmében minden évadban közösen kiválasztanak egy operát, melyet a Kolozsvári Magyar Opera viszi színre. Bemutatják Budapesten is. A budapesti Operaház a produkciót anyagilag támogatja.

Az évad utolsó bemutatója Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka, amelyet Szabó Emese állít színpadra. Az utóbbi években nem szerepelt a repertoárban. Most felújított produkciót tekinthet meg a közönség.

Meghívott vendégművészek

A 2018-2019-es évadban magyarországi sztár vendégművészeket hívtak meg. Kálmándi Mihály az Otellóban Jágó szerepét alakítja. Verdi Rigolettó című operaelőadáson Miklósa Erika és Horváth István énekművészek lépnek fel. G. Puccini Traviata című opera címszerepét Kolonits Klára játssza. Vezényel Dinyés Dániel.

Rendkívüli események

A centenáriumra a „100 éves számvetés” rendezvénysorozattal készül az Opera. A rendezvény keretében kamarazene hangversenyt tartanak a Bánffy- palotában, gálakoncertet a Kolozsvári Magyar Operában. Részletek hangzanak el Bartók Béla, Veress Sándor, Farkas Ferenc, Viski János, Szőlőssy András, Ligeti György, Márkos Albert, Csiky Boldizsár, Könczei Árpád műveiből. Leltároztuk – mondta Szép Gyula- hogy a kolozsvári, az erdélyi zenetudomány mit tett le a magyar kultúra asztalára az elmúlt 100 évben. Gazdag anyag gyűlt össze. A két koncertet tartanak. Könyvbemutató, tudományos értekezlet, kiállítás gyarapítja a százéves számvetést. A kiállítás tartalmát Laskay Adrienne állítja össze. Az összegyűjtött anyagból kiadványt is készítenek.

A Kolozsvári Magyar Opera önálló fennállásának 70. évfordulóját ünnepli.

A Kolozsvári Magyar Opera 1948-ban vált önálló állami és jogi intézménnyé a Petru Groza- kormány határozatának értelmében. Kodály Zoltán Háry János című daljátékával kezdte önálló működését. 70 év múlva, 2018. december 16-án a Kolozsvári Magyar Opera Háry János daljátékát viszi színre, ünnepelve az intézmény fennállásának 70. évfordulóját.

A társulat az évadot Kacsóh Pongrác János vitéz daljátékával zárja.

Csomafáy Ferenc