A 18. borversenyt rendezték Szentjobbon

A 18. borversenyt rendezték Szentjobbon
Szombaton a kora esti órákban érkeztünk a szentjobbi Lakodalmas Házhoz, ahol megrendezésre kerül az idei, immáron a 18. Szentjobbi Borverseny. A zsűri ekkor még dolgozott, hiszen a versenyre a borosgazdák, több településről is 129 bormintával jelentkeztek a megmérettetésre.

Felnőtt korba lépett tehát a Szentjobbi Borverseny. Amikor a helyszínre érkeztünk a teremben még kevesen voltak, de a már előre szépen megterített asztalok arról árulkodottak, hogy ide ma este sokan eljönnek, nemcsak borosgazdák és azok családtagjai, hanem olyan személyek is, akik főleg a borverseny után szeretnék jól érezni magukat. Előrelátásunk bebizonyosodott, hiszen este nyolc óra körül megteltek a szépen megterített asztalok a helyszínen. A szervezőktől megtudtuk, hogy több településről is jelen voltak a versenyen, úgy mint: Szentjobb, Hegyközszentmiklós, Székelyhíd, Érmihályfalva, Hegyközkovácsi, Biharvajda, Biharpüspöki, Nagyvárad, Szalárd, Margitta, Monospetri, Vedresábrány és a szilágysági Kárásztelekről érkeztek borosgazdák bormintájukkal. A Szentjobbi borversenyt megtisztelték jelenlétükkel a Bihar megyei RMGE alelnökei: Dr. Szentmiklósi Zoltán és Szabó Zoltán mérnökök.

Amíg a zsűri dolgozott a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkör és a Székelyhídi Férfikórus, az eseményhez kapcsolódó éneket, dalokat adtak elő, megteremtve ezzel az egész est jó hangulatát, hiszen a közönség már ekkor együtt énekelte a bordalokat, vagy más jellegű magyar nótákat az énekkarokkal.

A zsűritagok

Miután az öttagú zsűri befejezte munkáját és az okleveleket is kitöltötték, a megjelenteket nagy szeretettel köszöntötte László Sándor mérnök a borverseny egyik főszervezője. Elsőként a zsűritagokat mutatta be, ők: Kiss Zoltán, Szoboszlai Hilda – aki a zsűri egyetlen hölgytagja –, dr. Dorin Popa – a zsűri elnöke – Csávossy György és Szoboszlai Csaba. A teremben összegyűlt közönség nagy tapssal köszönte meg az ítészek tevékenységét, hiszen ők azok, akik szinte mindenhol, a megyében szervezet borversenyeken betöltik a nem könnyű feladatot azt, hogy értékeljék a borok minőségét és kialakítsanak egy sorrendet.

László Sándor főszervező felkérte dr. Popa Dorin professzort a zsűri elnökét, hogy értékelje a borversenyt. A zsűri elnöke magyarul jelentette ki: „Szeretem a bort” – majd ugyanezt tette románul is, majd így folytatta: „Azt hiszem ma itt Szentjobbon egy különösen szép esemény részesei lehettünk. Elsősorban is szeretnék gratulálni a szervezőknek, László Sándornak és csapatának, azoknak, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy itt ma mindenki jól érezze magát. Azoknak, akik a konyhán szorgoskodtak, és a két kórusnak, akik olyan szépen énekeltek”. Majd arról szólt, hogy az idén ahol az eddigiekben borversenyek zajlottak: Monospetriben, Hegyközszentimrén és most Szentjobbon, rekordot döntöttek a versenyre benevezett borminták nagysága. „Véleményem szerint, ahhoz, hogy a Bihar megyében ilyen nagy sikernek örvendeznek ezek a borversenyek, mindez id. Csávossy György fáradhatatlan munkájának is köszönhető, hiszen ő volt az, aki ezeket a versenyeket Biharban kezdeményezte, sok helyen elindította, aki sajnos az elmúlt évben elhunyt”. A professzor felkérte a teremben jelenlévőket, hogy id. Csávossy György emlékének tiszteletére egy perces néma csenddel tisztelegjenek.

A borok minőségéről elismerően beszélt, azt is kijelentette, hogy amióta ezen a vidéken borversenyeket tartanak, a borok minősége nagyon sokat javult. A gazdák oda figyelnek, milyen minőségű borokat termelnek és amelyikkel ki is tudnak állni, egy-egy ilyen nagyszabású megmérettetésen.

42 aranyérem

Ezt követően Zatykó István – a borverseny másik főszervezője – közreműködésével, osztották ki a díjakat és az okleveleket. Azért, hogy mindez zökkenőmentesen történjen, az egész este fontos szerepet betöltő fiatalok vitték el az asztalnál üllő borosgazdákhoz vitték és adták át a díjakat és okleveleket. Összesen 42 aranyérem, 36 ezüstérem, 33 bronzérem és 18 oklevél talált gazdára. A verseny keretében értékes tombola tárgyak kerültek kisorsolásra, melynek gazdára való találásakor, nagy örömöt váltott ki, a szerencsések soraiban. Az est folyamán egy a Szilágyságból érkezett zenekar szórakoztatta a közönséget, a hivatalos borverseny után, a finom vacsora elfogyasztásának ideje alatt, majd ezt követően több órán keresztül szólt a nóta a szentjobbi Lakodalmas Házban.

Mivel szinte képtelenség a borverseny összes aranyérmeseinek nevét felsorolni, ezért csak az első három helyezett nevét ismertetjük, valamint azokét, akik más jellegű elismerésben részesültek.

Győztesek, díjazottak

Száraz bor kategória: 1. Sabau Constantin (Diószeg), királyleányka – 19.06 pont. 2. Kollák József (Szentjobb), couvé – 19,04 pont. 3. Zatykó István (Szentjobb), magyarádi mustos – 18, 98 pont.

Aromás, édes bor kategória: 1. Fábián Tibor (Diószeg) sauvignon – muskotály – 19, 82 pont. 2. Bányai Attila (Kárásztelek) muskotály – 19,02. 3. Halász Anna Mária (Monospetri), ottonel muskotály – 18,78.

Vörös bor kategória: 1. Szilágyi Elek (Szalárd), néró – 19 pont. 2. Sabau Constantin (Diószeg), merlot – 18, 98 pont. Hegedús Attila (Érmihályfalva), kékfrankos – 18,78 pont.

Az európai Borlovagrend érmelléki legátusa különdíja: 1. A borverseny legmagasabb pontot elért bora: Fábián Tibor (Diószeg), saunignon petit 2011 – 19,20 pont. 2. A borversenyen legmagasabb pontot elért borlovag bora: Zatykó István (Szentjobb), magyarádi mustos – 18,98 pont.

A székelyhídi – Gradina Verde – által felajánlott metszőolló: 1. A legfiatalabb szőlőművelő: Kiss Lehel. A legidősebb szőlőművelő: Bajgyik József

Dérer Ferenc