A 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai

Akt.:
tiff.ro
tiff.ro
Kolozsváron, 2017. június 2-11 között zajlott le a 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely nagy érdeklődést váltott ki közönség és a filmes szakma körében.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó gáláját a Kolozsvári Román Nemzeti Színházban tartották. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató üdvözölte a meghívottakat, a közönséget, és vezette az ünnepi rendezvényt.

Díjazottak

A TIFF nagy díját, a Transilvania Trófeát a My Happy Family (Az én boldog családom) grúz-német-francia film nyerte, Nana Ekvtimishvili és Simon Gross rendezésében. A Legjobb színészi alakításért járó díjat a film főszereplője Ia Shugliashvili vehette át.

A Legjobb rendezésért járó díjat és a Közönségdíjat Gudmundur Arnar Gudmundsson rendezésében készült Hearstone (Nehéz szívvel) című dán- izlandi film kapta.

A zsűri Különdíját Francis Lee által rendezett God’s Own Country című angol film nyerte. A zsűri dicséretbe részesítette Kristina Grozeva és Petar Valchanov rendezésében készült Glory (Az óra) című bolgár-görög filmet.

A román nagyjátékfilmes szekciójának nagy díját Radu Jude rendezésében készült Inimi cicatrizate című film nyerte.

A rövidfilmes szekcióban a Legjobb rövidfilmnek járó díjat Adrian Silișteanu Scris/Nescris című film kapta. A Román Filmnapok közönség díját Andrei Dăsculescu Planeta Petrila című dokumentumfilmje nyerte.

Életmű díj és Kiválóság díj

Életmű díjjal tüntették ki Alain Delont, a neves filmsztárt. A közönség óriási érdeklődéssel várta a fesztivál díszvendégének érkezését. A Főtéri filmvetítés alkalmával a filmrajongók megtekinthették „Egy zsaru bőréért” című filmet, a filmvetítés előtt találkozhattak világhírű filmsztárral. Szombaton a sajtótájékoztatón a média képviselői kérdezték fesztivál díszvendégét. A Gála megkezdése előtt sokan várták a színház lépcsőire terített vörös szőnyegen áthaladó meghívottakat, többek között Alain Delon, Ulrich Seidl, Radu Mihăileanu, Nae Caranfil, S. S. Rajamouli, Gheorghe Visu, Ion Dichiseanu, Olimpia Melinte, Maria Obretin, Amalia Enache, Cătălin Ștefănescu- a filmes világ neves személyiségeit.

Életmű díjjal jutalmazták Violeta Andreit, az 1970-80-as évek román filmvilágának jelentős személyiségét. A Kiválóság díját Tora Vasilescu vette át.

A TIFF- szervezők szerint a közönség 90.000 jegyet vásárolt, 14%-al többet, mint előző évben. Érzékelhető, milyen filmek iránt volt nagy kereslet. 3312 jegyet vásároltak Egy zsaru bőrért című film, 3000 jegyet A szerelem története című film megtekintésére.

A díjátadó gála megkezdése előtt a filmes szakma képviselői a romániai filmtörvény módosításáért tüntettek.

Csomafáy Ferenc