A 112-es segélyhívó szám napja

A 112-es segélyhívó szám napja
Február 11-én Európában minden évben megünneplik a 112-es hívószám Európai Napját. Az egységes európai segélyhívó szám az összes tagállamban működik.

 

Az Európai Unióban átlagosan négy emberből csupán csak egy tudja, hogy a 112-es hívószám az EU bármely országában tárcsázható sürgősségi esetben. Ez az arány évek alatt sem változott és másképpen alakul a különböző országokban. Ezért 2009-től Európa 25 országában szerveznek február 11-én, a 112-es segélyhívó szám Európai Napján különböző tájékoztató jellegű tevékenységeket. Ebben az éveben lesz várhatólag a legmagasabb a résztvevő országok száma, amelyek többségében iskolai akciókat, nyílt napokat tartanak a 112-es sürgősségi központokban. Egyes országok 2013-ban a 112-es segélyhívó szám Európai Napját a szívmasszázzsal történő újraélesztés köré építik, mivel nagyon kevesen tudják hogyan kell alkalmazni a szívmasszázst szívmegállás esetén. A Speciális Telekommunikációs Szolgálat, mint az Egységes Segélyhívó Rendszer irányítója számos oktató jellegű tevékenységet szervezett a hegyi és tengerparti üdülőkben, állomásokon, reptereken, metró állomásokon, valamint több televíziós és rádiós hírt is közvetítettek.

Hamis hívások

A 112-es páneurópai sürgősségi számot 1991-ben hozták létre, 2005 áprilisától a 112-es Egységes Segélyhívó Rendszer egész Romániában működésbe lépett, 2008-tól pedig a 112-es telefonszám az egyetlen amelyet bármilyen vezetékes-, köz- vagy mobiltelefonról ingyenesen hívható Európa bármely országából. A 2012-es éves statisztikai adatok szerint Bihar megyében a 112-es hívószám tárcsázásával 552.521 hívás érkezett, amely közül 27,58 százalék igazinak bizonyult és 72,42 százalékuk hamisnak. A legtöbb hívást átirányították a mentősöknek (68,57 %), a rendőrségnek (18,35%), a SMURD rohammentő-szolgálat tűzoltóinak (11,20 %) és a csendőrségnek (1,87%). A legtöbb sürgősségi hívással visszaélő gyerek, fiatal vagy pszichikailag nem beszámítható személy volt. Húsz személyt büntettek meg hamis vagy visszaélő hívás miatt. Sokan a hívást követően szidják az operátorokat, nevetnek, zenét tesznek fel vagy nem szólalnak bele a kagylóba, de az is megtörténik, hogy információkat kérnek különböző telefonszámokról, különböző intézményekkel vagy közszemélyekkel kérik a kapcsolatot vagy orvosi tanácsot kérnek. A hatóságok felkérik a lakosokat, hogy ha nincsen sürgősségi eset, ne tárcsázzák a 112-es hívószámot, mert lefoglalva a vonalat, más életét sodorhatják veszélybe.

Címkék: ,