A ciántechnológiák betiltását kéri 45 civil szervezet

A bányászati ciántechnológiák betiltását kéri 45 civil szervezet a román, a magyar, az ukrán és a szlovák hatóságoktól a romániai bányaborsai környezetszennyezés kapcsán.

Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott nyílt levelet aláíró magyar, román, szlovák, ukrán, belga, cseh és osztrák civil szervezetek a négy ország miniszterelnökeihez, környezetvédelmi minisztériumaihoz és a parlamentek elnökéhez címezték a levelet.
    Arra kérik őket, hogy tegyenek meg mindent az Európai Uniós és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szakértői által a Kárpát-medencében megjelölt ötven környezetszennyezési veszélyt jelentő pontok felszámolása érdekében. Emlékeztetnek, hogy a szakértők a 2000-es tiszai ciánszennyezést követően készítettek leltárt ezekről a potenciális környezetszennyező létesítményekről, de azóta se számoltak fel egyet se.
    A levélírók szerint az egyik veszélyforrást éppen a romániai Borsabányán található bánya jelenti, amelynek derítőgátjából vasárnap nehézfémeket tartalmazó víz ömlött a Csiszla patakba. Innen a Visóba, majd a Tiszába folyik a szennyezőanyag.  
    A levelet aláíró, zömmel magyarországi civil szervezet azt is kéri a négy ország vezetőitől, hogy ne engedélyezzenek újabb bányaberuházási terveket, amíg ezeket a potenciális környezetszennyezési forrásokat fel nem számolják.