A „Magyar Lici” múltjáról

Az elmúlt tanévben az ír szokásokkal ismerkedtek a diákok, többek között Szent Patrick napját is megtartották
Az elmúlt tanévben az ír szokásokkal ismerkedtek a diákok, többek között Szent Patrick napját is megtartották
Negyven év, negyven program címmel a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium pályázatot nyert, melyet a Bethlen Gábor Alap 800 000 forinttal támogat. A projekt szeptembertől 2012 márciusáig tart.

 Az elmúlt tanévben az ír szokásokkal ismerkedtek a diákok, többek között Szent Patrick napját is megtartották

 

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium támogatást nyert a Bethlen Gábor Alaptól arra a programra, mellyel az iskola célja a Magyar Líceum 40 évének emléket állítani. A programsorozat már megkezdődött a Véndiáktalálkozón, amikor is az elmúlt 40 évet összefoglaló kiállítás mellett kerekasztal–beszélgetést is szerveztek a témával kapcsolatban, melyen a főgimnázium volt tanárai mellett több volt diák is részt vett.

Amint azt Pataki Enikő, a főgimnázium igazgatónője elmondta, a projekt keretében a már megszokott programokat ki szeretnék bővíteni. A tevékenységek megvalósítására 800 000 forintos támogatást kap a tanintézmény, szeptember végétől március tartanak majd a rendezvények. Kulturális, művészeti, valamint szabadidős tevékenységeket is fognak szervezni, a cél pedig az, hogy az iskolában a diákok otthon érezzék magukat.

A program összeállítása során igyekeztek minden évfolyamnak valamilyen tevékenységet szervezni. A tevékenységek között lesz: állandó kiállítás; gólyahétvége; a X., XI. osztályos diákok számára tanulmányi kirándulást szerveznek (amennyiben erre lesz igény) Aradra és Budapestre az októberi események alkalmából; az V. osztályosok számára picur avatót rendeznek; havonta Kölcsey esteket tartanak, ennek keretében beszélgetni lehet kultúráról, irodalomról, tudományról; sportrendezvények, testvériskolai látogatások is lesznek; karácsonyi ünnepvárót és a magyar kultúrához kapcsolódó vetélkedőket is szerveznek; az angol tanárok pedig „Barangolás más népek kultúrájában” címmel szerveznek tevékenységeket a diákok számára, mely során a tanulók más népek szokásaival, ételeivel, zenéjével és más hagyományokkal is megismerkedhetnek. A farsanggal kapcsolatos tevékenységek sem maradnak ki a programok sorából, melynek része egy jubileumi könyv összeállítása is, a projekt zárásaként pedig elültetik a Kölcsey fáját.