82 éves II. Erzsébet

82 éves II. Erzsébet
A brit királynő csöndesen ünnepel, hétfőn este a Windsor-kastélyban tartanak vacsorát tiszteletére. Van egy második hivatalos születésnapja is, a hagyomány szerint rendszerint egy júniusi szombaton.

Az időjárás olyankor megengedi, hogy nagy szabadtéri parádékat tartsanak az uralkodó tiszteletére az alattvalók.


II. Erzsébet 16 brit nemzetközösségi ország államfője, köztük Kanadáé, Új-Zélandé, Ausztráliáé és Jamaicáé. Az ausztrál külügyminiszter vasárnap elkerülhetetlennek nevezte az elszakadást a brit monarchiától. Hozzátette, hogy ez azonban, amíg Erzsébet trónon van, nem történhet meg, a királynő személyes népszerűsége miatt.

A brit kormány jogi tanácsadója, Vera Baird a vasárnapi Times-nak úgy nyilatkozott: szeretné, ha az egyenlőségi jogok elfogadásával eltörölnék azt a törvényt, hogy a trónöröklésben elsőbbséget élveznek a férfiak. “A királyi családot minél inkább integrálnunk kell az emberi fajba” – mondta Baird. A királynő már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy nincs ellenére ez a változtatás. Ugyanakkor minden hasonló ügyet az összes olyan ország parlamentjének is jóvá kell hagynia, ahol Erzsébet államfő.