8. Kolozsvári Magyar Napok – a Transylvanicum

Akt.:
Fotó: Bethlendi Tamás
Fotó: Bethlendi Tamás
Az idén augusztus 13-20 között zajló rendezvényt a Transylvanicum „virtuális” védjegye alatt szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület, ezzel nem kisajátítva magának a megnevezést, hanem sokkal inkább azért, mert a Kolozsvári Magyar Napok az a „csepp”, ami magában foglalja az erdélyiség esszenciáját- olvasható a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóközleményében.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, a fesztivál idei újdonsága, hogy a Főtér és a Farkas utca mellett a szervezők a Sétateret is bevonják a körforgásba, és ez által egy újabb zenei helyszínnel is bővül a Kolozsvári Magyar Napok. A Farkas utca és a Főtér zsúfoltsága indokolttá tette, hogy a szervezők újabb helyszíneket vonjanak be. A Sétatérre ezért azokat a programokat költöztették át, amelyek odaillők hangulatukban és tartalmukban egyaránt: (biztonsági okokból) külön elkerített rész várja majd a gyermekprogramokra a kisebbeket, bor – és sörteraszokat, lazító „ sarkokat ”rendeznek be, illetve itt lesznek majd a délutáni koncertek is. A Farkas utca megmarad a fesztivál szívének, itt kap helyet a kézműves-és könyvvásár, a múzeumok sétánya és a médiasétány. Emellett az idén is lesz mini színházi évad, filmnapok, hangversenyek, irodalmi programok és képzőművészeti kiállítások. A Romkertet teljes egészében a középkori falu keríti birtokába. A fesztiválutca csak zenei szempontból változik meg, marad a vásári hangulatot jó kiegészítésként szolgáló folk, operett, nóta. A borutca kinőtte az egyetem melletti helyszínt, így az átköltözik a Fogoly utcába, ahol a Hagyományok Házával közösen működtetett folk-színpadon húzzák majd a hangulathoz illő nótákat.

A koncertek sorát vasárnap az Európa Kiadó nyitja meg a magyarfenesi szoborparkban, majd a sétatéri színpadon folytatódik a buli.

Idén is lesz Szent István Néptánctalálkozó a főtéri színpadon. Ugyanitt fellép a Ghymes, Szikora Róbert és R-Go, Hobo és Deák Bill Gyula, majd Charlie. A fesztivál záróakkordja a Csárdáskirálynő lesz. A budapesti Operettszínház rendezésében és előadásaiban zajló, 120 fős monumentális előadás teljes nagyszínpadi felállásban először jön Erdélybe. Az előadást a Kolozsvári Magyar Opera zenekara kiséri.

Szabó Lilla programigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: a szervezők idén is igyekeznek a többnyelvű programkínálatra. A partnerszervezeteknek szóló program-felajánlásokat bekérő felhívást ezen a héten küldik ki, a felajánlásokat május 10-ig várják. A végleges programot július végéig elérhetővé teszik, a frissítéseket a korábbi évekhez hasonlóan a honlapon és a Facebook-oldalon lehet nyomon követni.