8. Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál

Részlet az „Isten hozott Görögországban” című filmből
Részlet az „Isten hozott Görögországban” című filmből - © cluju.ro
Kolozsváron, október 21.-e és 30.-a közötti időszakban zajlik a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 150 filmet mutatnak be. A közönség betekintést nyerhet a népek életébe, érzékelheti a kulturális különbségeket, a különböző közösségek humorérzékét.


Európa legnagyobb vígjátékfilmek fesztiválja

A sajtótájékoztatón Renate Roca-Rozenberg PR felelős kiemelte, hogy a 8. alkalommal megtartott Comedy Cluj Európa legnagyobb vígjátékfilmek fesztiválja. A világ minden tájáról származó produkciók a film izgalmas világába kalauzolják a nézőket. A gazdag, sokszínű program keretében nemcsak filmeket, hanem színházi alkotásokat is bemutatnak. Hazai filmalkotások is szerepelnek a fesztivál programjában, mint Cristi Puiu „Sieranevada”, Igor Cobileanski „Keleti ügy” („Afacerea Est”), Radu Jude „Megtört szívek” („Inimi cicatrizate”). Premiernek számít a „Toni Erdmann” című, Romániában forgatott német film, amely a Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte (2016) a FIPRESCI fődíját. Németországban Oscar díjra javasolják.

Takács Aranka, a Comedy Cluj ügyvezető igazgatója szerint mind tartalmi, mind szervezési szempontból az idők folyamán gazdagodott a fesztivál. A korszerű technikával, kíváló hangosítással rendelkező mozitermekben- mint Florin Piersic, Victoria filmszínházakban, a Iulius Mall bevásárlóközpont Cinema City termében tekinthetők meg a filmek. A Monostori negyedben felújított Dacia moziban , a Studio 26 kávézóban ingyenes filmvetítésen vehetnek részt az érdeklődők. A fesztivál jövőbeli tervével kapcsolatban kifejtette, hogy az eddig említett helyszínekről az utcára szeretnék kivinni a fesztivált, igazi fesztiválhangulatot teremteni.

Versenyfilmek

Bogdan Beșliu a fesztiválra beérkezett filmeket választotta ki, beszélt a versenyfilmekről, a fesztivál zsűrijéről. A Comedy Cluj trófeáért küzd Szaud- Arábiából, Olaszországból, Németországból, a Fülöp-szigetekről, Spanyolországból, Izraelból, Brazíliából és Franciaországból származó 8 nagyfilm, a 2015 és a 2016 év produkciói. A Comedy trófeáért még 16 rövidfilm is versenyezni fog

„Barakah találkozik Barakahval” című szaud-arábiai film szerelmi történetről, a vallási rendőrséggel kapcsolatos kritikáról szól. Rendező: Mahmoud Sabbagh. Az ország nemrég került be a fesztivál körében. A film plakátján látható rózsaszín csipkés melltartó a vallási rendőrséggel kapcsolatos kritikát fejezi ki. Szaud-Arábiában a vallási rendőrség a viselkedési és öltözködési előírások betartását felügyeli. Tilos moziba járni, különösen, ha zene is van, még sorolhatnánk a tiltó intézkedéseket. A film a Berlini Filmfesztivál Ökumenikus zsűrijének a díját nyerte.

A humor kapcsolatot teremt, összeköt az egyre szétszakadó világban. Az Aron Lehmann rendezésében készült „Isten hozott Görögországban” ( eredeti címe „Highway to Hellas”) című német film a pénz okozta bajokan nevet, a kulturális különbséget érzékelteti. Elnyerte a Busan Nemzetközi Filmfesztivál díját, a legjobb német filmdíjára jelölték.

Francesco Bonelli rendezésében készült Radio Cortile című olasz film a rádió szerkesztőinek munkájába nyújt betekintést, mit tesznek azért, hogy a producerek igényeinek megfeleljenek.

Az „Atomic Falafel” című izraeli film a nukleáris háborúról, a barátságról és a szerelemről szól. Rendezője: Dror Shaul.

Sigrid Andrea Bernardo rendezője a Lorna című fülöp-szigeti filmnek. Lorna 60 éves, egy szerelmi dráma közepébe kerül. Rájön arra, az idő múlásával a dolgok kevésbé egyszerűsödnek.

Inés París rendezte „Az éjszaka, amikor az anyám megölte apámat” spanyol filmet, amely egy gyilkosság történetére fókuszál. Mit tesz egy 40 éves művésznő, mikor már senki sem alkalmazza. A Malagai Filmfesztivál Közönség díját nyerte.

Caito Ortiz rendezésében készült a „Jules és Dolores” című brazil film. Rio de Janeiro. 1983-at írunk. Peralta és a barátja, Borracha a brazil futball történet legnagyobb lopására készül, a foci világbajnokság kupáját akarják ellopni. A SXSW 2016 Filmfesztivál közönség díját nyerte el.

A 2016-ban készült „Hogyan ismertem meg apámat” című francia film rendezője Maxime Motte.Egy francia házaspár örökbe fogad egy afrikai származású 6 éves gyermeket. Normandiában laknak. Egy nap bevándorló érkezik. Családi bonyodalom, humoros jelenetekkel.

Bogdan Beșliu beszélt a Comedy Exoticról, a fesztivál új szekciójáról, amely a komédia sokszínűségét mutatja be. A közönség Peru, Kazahsztán, Guatemala, Paraguay, Marokkó, Észak -Korea filmes produkcóit tekintheti meg, képet alkothat a humorézékükről.

Nemzetközi zsűri

A nagyjátékfilmeket nemzetközi zsűri értékeli: Florian Mischa Boder rendező, akinek a Bérgyilkos lövés előtti magányossága című filmje 2015-ben elnyerte a Közönség díjat, az idén a zsűri tagja. Domnica Cîrciumaru casting- igazgató, Ronan Doyle íroszági filmkritikus, Sophia Freeman, a London Comedy Filmfesztivál producere és Carl Haber forgatókönyvíró, producer- zsűri tagok.

Kíválóság- díja

Răzvan Vasilescu neves színművészt a Kíválóság-díjával tüntetik ki a fesztivál záró gáláján.Egyik interjúban elmondta, hogy szereti a vígjátékokat. Ha valaki az arcára néz, úgy véli, hogy vígjáték számára felel meg. Több mint 40 filmben szerepelt. Lucian Pintilie által rendezett legtöbb fimjében is szerepelt. A teljesség igénye nélkül sorolhatnánk filmeket, amelyekben játszott: Cristian Nemescu „California Dreamin”, Silviu Purcărete „Valahol Palilulaban”, Hajdu Szabolcs két filmjében, a Bibliotéque Pascal, és a Délibáb című produkciókban szerepelt.

A film és színház kapcsolata

A Kolozsvári Nemzeti Színház „Euphorion” Stúdiótermében a fesztivál keretében 4 színházi bemutatóra kerül sor. Radu Iacobini és Bogdan Sărățean alkotásait tekintheti meg a nagyérdemű. A „Politik.on” címú produkció Radu Iacobini rendezésében groteszk perspektívába helyezi a választási kampányok színfalak mögötti játékait. Az „Emancipáció” („Emancipare”) című előadás a serdülőkor utolsó felvillanásáról szól. Az „After Hours” című produkció a program utáni órákba nyújt betekintést. Érzékelhető az egyén magányossága. Mindkét előadás Radu Iacobini rendezésében készült.

Bogdan Sărățean színre vitte Székely Csaba „Bányavakság” című írását, amely a humor eszközeivel komoly témát feszeget. A Szebeni Nemzetközi Színház Fesztiválon a „Virgil Flonda” Külön díjat nyerte.

A Comedy nyitógálája

A fesztivál megnyitóján Taika Waititi rendezésében készült „Vademberek hajszája” („Hunt for Wilderpeople”) című filmjét láthatja a közönség. Ricky kezelhetetlen srác, különböző nevelőszülőknél él. A gyermekvédelmi hatóság egy isten háta mögötti farmnál helyezi el, ahol a házaspár próbálja nevelni. Azonban a feleség meghal, s akkor a fiút nevelőintézetbe kell elhelyezni. Hogy ne kerüljön nevelőintézetbe, Ricky megszökik és a „fogadott nagybácsival” eltűnik a vadonban. Nemzeti hajtóvadászat indul keresésükre. A sok humoros jelenettel telt film 8 filmdíjat nyert, ebből 6 közönség díj. Új-Zéland kedvenc filmje. 10 nap humorral, kacagással, derült közérzettel telik el.

Csomafáy Ferenc