7606 kilóval kevesebb szemét

Szatmárnémeti — Szatmárnémetiben az elmúlt négy szombaton gyűjtötték városszerte az elhasználódott elektromos készülékeket. Összesen 7606 kiló hulladéktók szabadultak meg a szatmárnémetiek.

Első alkalommal szervezték meg országos szinten az elektromos hulladék összegyűjtését. A megyeszékhelyen négy körzetben, szombatonként vihették el a lakosok a körzetükben található szelektív hulladékgyűjtőkhöz az elhasználódott készülékeiket. Az első körzetben 4556, a másodikban 471, a harmadikban 199, a negyedikben pedig egyetlen kilógram elektromos hulladék sem gyűlt össze — tájékoztatta lapunkat Murg István, a Florisal műszaki igazgatója. A gyűjtés során a közösségi rendőrségnek jócskán megyűlt a baja a hulladék közül réz, illetve más ujrahasznozítható alkatrészeket gyűjtőkkel. A negyedik körzetben a gyűjtögetők délelőtt 11 órakkor már az összes elektromos hulladékot elhúrcolták, ezért nem volt mit begyűjteni. A gyűjtésben a Gheorghe Dragos Iskolaközpont diákjai és tanárai is részt vettek, 912 kiló hulladékot gyűjtöttek össze, valamint Batiz, ahol 1468 kiló szemét gyűlt össze — magyarázta Murg.

Valami elkezdődött

Az elektromos hulladékgyűjtéssel kapcsolatban Ilyés Gyulát, Szatmárnémeti polgármesterét is kérdeztük, aki elmondta, hogy nem releváns a gyűjtés sikerességéről vagy mutatókról beszélni, mivel az elhasználódott készülékeket nem fogyasztjuk, így nem termelődik olyan mértékben, mint a háztartási hulladék. „A gyűjtés lényege az, hogy egy folyamat elkezdődjön és a lakosság tudatosítsa, hogy az elektromos hulladék nem kerülhet a többi szemét közé.” — magyarázta a polgármester. A megyeszéhelyen több elektromos hulladéktól szabadultak meg akik magánházakban laknak, mint a tömbházlakók — tette hozzá Ilyés.