73 Régió- és Interrégió-járatot törölt a CFR a kedvezőtlen időjárás miatt

Akt.:
73 Régió- és Interrégió-járatot törölt a CFR a kedvezőtlen időjárás miatt
73 Régió- és Interrégió-járatát törölte a kedvezőtlen időjárás miatt a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege – jelentette be honlapján a vállalat. Az intézkedés az ország délkeleti részét érinti.

Az idézett forrás szerint a pénteken törölt vonatjáratok közül 14 Interrégió, 57 Régió járat. A szombati napról két Interrégió-járatot töröltek -Craiova-Bukarest-Craiova vonalon.

Az Országos Meteorológiai Intézet frissítette a figyelmeztetéseket, így nyolc megyében narancssárga, 18 megyében és Bukarestben sárga riasztás lesz érvényben.

A narancssárga riasztás péntek este 23 óráig marad érvényben Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Kontanca, Tulcea, Galac és Vrancea megyében, ahol hóviharra lehet számítani, a széllökések elérik a 70-85 km/h sebességet is. Ennek következtében a látótávolság 50 méter alá csökkenhet, és hótorlaszok alakulhatnak ki.

A meteorológiai intézet ugyanakkor hóviharra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki péntek este 23 óráig.

Az érintett megyék: Kovászna, Brassó, Szeben, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, illetve a főváros.

Az előrejelzések szerint január 6-án 23 órától január 7-e 10 óráig Dobrudzsában, a Bărăganban és Moldva nagy részén havazásra lehet számítani, a széllökések pedig elérik az 50-60 km/h-s sebességet, helyenként akár a 70 km/h-s sebességet, és hóvihar is kialakulhat.

Repülőjáratokat is töröltek

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt törölték a Henri Coandă Nemzetközi Repülőtérről induló pénteki járataikat a Wizz Air, Ryanair, Tarom és a LOT légitársaságok – tájékoztat a fővárosi légi kikötőket kezelő állami vállalat (CNAB).

Az idézett forrás szerint a Wizz Air törölte a London, Párizs, Charleroi, Stockholm, Dortmund, Kolozsvár felé induló és onnan érkező járatait.

A Ryanair törölte a Temesvár-Bukarest-Temesvár járatát, a TAROM pedig nem indítja el a Bukarest-Nagyvárad, illetve Iaşi-Otopeni járatait.

A LOT törölte a Bukarest-Varsó-Bukarest járatát.

Az Aurel Vlaicu és a Henri Coandă reptereken télies körülmények között zajlik a légi forgalom, nagy mennyiségű havazásról és széllökésekről számolt be a CNAB.

Egyes járatok akár egy órával később indulhatnak, mivel a repülőgépeken keletkezett jégréteget le kell hogy olvasszák. Mindkét légi kikötőnél folyamatosan dolgoznak a kifutópályák hótalanításán.

Mindkét repülőtér nyitva van, a repüléshez szükséges biztonsági feltételek adottak. Bővebb tájékoztatást a repülőjáratok indulási és érkezési időpontjairól a www.bucharestairports.ro honlapon találhatnak az érdeklődők. Az utasokat ugyanakkor megkérik, hogy idejében érkezzenek meg a légi kikötőkhöz – írja a CNAB.

Lavinaveszély

Magasra emelték a lavinaveszély figyelmeztetést a Bâlea-tó környékén, ahol a hóréteg vastagsága eléri a 163 centimétert – közölték a meteorológusok.

A négyes fokozatú (az 1-től 5-ig terjedő skálán) lavinaveszély a Bucsecs-hegység és a Fogarasi-havasok északi oldalán, 1.800 méteres magasság fölött érvényes. Az alacsonyabb szinteken hármas fokozatú, közepes lavinaveszély van érvényben.

Az országban a Bâlea-tónál mérték a legvastagabb hóréteget, Predeálon 43 cm, Sinaian 34 cm, az Omu-csúcson 32 centiméteres havat mértek.

www.agerpres.ro

Címkék: ,