7. Comedy Cluj Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválja

cluju.ro
cluju.ro
2015.-ben, október 16.-25.-e között hetedik alkalommal szervezi meg a Városi Kultúráért Európai Alapítvány a Comedy Cluj Nemzetközi Fesztivált, a Banca Transilvania és a Nemzeti Filmtanács támogatásával.

Az idei fesztivál nyitógálájára október 16.-án 19 órától kerül sor a Florin Piersic moziban. A fesztivál nyitófilmje a Tony McNamara által rendezett Ashby című produkció, amelyet idén mutattak be a Tiberica-i Filmfesztiválon, forgatókönyvét az Osztrák Forgatókönyvírók Egyesülete az idei legjobbak között jegyzi. A Comedy Cluj megnyitóját megelőző sajtótájékoztatót Horaţiu Dan, fesztiváligazgató és Bogdan Beşliu tartották. Horaţiu Dan elmondta, hogy közel 200 filmet választottak ki az idei fesztiválra. A kiválasztott produkciók 50%-a független alkotások, melyeket nem közpénzből vagy nagy cégek támogatásával valósítottak meg. A válogatás igényességét bizonyítja, hogy a filmek az Egyesült Államoktól Malajziáig és Dél-Afrikáig, a világ minden tájáról származnak, jelezve a szervezők elkötelezettségét az iránt, hogy a humor minél változatosabb, kultúrákon átívelő formáit mutassák be a filmet szerető közönségnek. Intelligens alkotásokat tekinthet meg a néző, amelyek további elemzésre, tovább gondolásra késztetik a nagyérdeműt.

A seregszemle színhelyei

A Comedy Cluj idei előadásai a már megszokott helyszínek mellett, mint a Florin Piersic mozi, a Győzelem mozi valamint a TIFF Ház, és olyan új helyszíneken is láthatóak lesznek, mint a Iulius Mall-ban illetve a Polus Centerben található Cinema City multiplexek vetítőtermeiben, és a „Studio 26” termében.

A Comedy Trófeáért versenyző filmek

Nyolc film nyolc országból – Malajzia, Magyarország, Lengyelország, Franciaország, Ausztrália, Spanyolország, Bulgária és Nagy Britannia alkotásai mérettetik meg az idén a Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztivál, a Comedy Cluj díjaiért. A malajziai „Akik megmentik a világot” 2014-es Seng Tat Liew által rendezett film több fesztiválon is szerepelt. Magyarországról a Reisz Gábor rendezte „VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan”- című komédia, a francia Jérôme Enrico filmje, a „Cerise” (2015) is versenyben van az idei fesztiválon. Lengyelországot „A Polgár” című film képviseli, Jerzy Stuhr rendezésében. Az ausztrál Ben Chessell első filmjének, a „Mestersége szélhámos” európai ősbemutatóját láthatja a közönség. Spanyolországból Álvaro Fernández Armero vígjátéka kerül vetítésre. Konstantin Burov bulgár rendező filmje, a „Méreg egereknek” már elnyerte a legjobb operatőr díjat a Dél- Kelet Európai Filmfesztiválon, most Kolozsváron is láthatja a nagyérdemű. Nagy-Britanniából John Boorman filmje „A hazáért és a királynőért” című film vesz részt a versenybe.

A zsűri tagjai

A zsűri tagjai: Allegra Huston, író, forgatókönyv-író, Kate O’Toole, az egyik legismertebb ír színésznő, James B. Evans, filmkritikus, Neil Young, újságíró, valamint Dorian Boguţă színész, a fiatal nemzedék egyik legelismertebb tagja. A rövidfilmek zsűrijének tagjai: Molnár Levente színész, Rodica Lazăr és Meda Victor.

Szakmai műhelyek

A fesztivál szakmai kiegészítőjeként műhely-tevékenységet is szerveznek, többek között filmgyártás, filmes események, kommunikáció és PR, többnyelvűség a filmben és a színházban, témakörökben. A műhelygyakorlatok alkalmával beszélgethetünk Molnár Levente (Kecske) színésszel, aki a filmbeli és a színházi többnyelvűség áthidalásáról fog értekezni, amelyre a komédia, bohózati játék kiváló teret ad.

Filmes szekciók és színházi produkciók

Érdemes figyelemmel követni a különböző filmes szekciókat is, mint az Európa szekció, a Word Panorama szekció valamint a Focus Izland és Írország szekció, amelyek külön csemegékkel szolgálnak a filmrajongóknak.

A filmek mellett a szervezők idén nagy hangsúlyt fektetnek a színházi előadásokra is, ezzel is jelezve a fesztivál egy újabb irányát. A színházrajongók négy vígjátékot láthatnak, a Román Nemzeti Színház nagytermében. Megtekinthető „Ványa és Szonya és Mása és Spike” című darab (r. Horia Suru) és a Gabriela Dumitru rendezésében, egy Alfred Hitchcock filmjéből készült adaptáció, „a 39 lépcsőfok” című előadás, amely nagy sikert aratott idén az Edinburgh-i Filmfesztiválon. A Radu Iacoban által jegyzett A parkban című darab, valamint a Vlad Zamfirescu rendezte Párok című vígjáték is sajátos élményt jelent a színház szerető közönségnek.
A fesztivál Záró Gálája október 24.-én a Florin Piersic moziban zajlik majd le. Ekkor kerül sor a Comedy Cluj 2015 díjak kiosztására Iulia Verdeş, Andreea Vasile és Diana Cavalliotis színésznők közreműködésében. A díjkiosztót a Legújabb testamentum (2015) című film vetítése követi Jaco van Dormel rendezésében. A Záró Gála kiemelt eseménye a Kiválósági Díj átadása, amelyet idén Peter O’Toole nevében lánya, Kate O’Toole vesz át, aki egyben az idei fesztivál zsűrijének tagja is. A díjat első ízben adják át külföldi színésznek, ezzel is jelezve a fesztivál nemzetközi jellegét. A közönség a „The Ruling Class” című filmben láthatja Peter O’Toolet játszani.
Mindezek után csak annyit tudnék mondani, hogy az embereket könnyebb megríkatni, mint megnevettetni.

Csomafáy Ferenc