50 éves az Atomium

50 éves Brüsszel jelképe, az 1958. április 17-én kezdődött világkiállítás gigantikus és belülről is bejárható atom-szobra, amely annak idején a nukleáris energiához, a modern technikához kapcsolt és a világégés utáni “szárnyaló” elképzeléseket volt hívatott kifejezni.

Az Expo-58, amelyre az Atomium készült, a második világháború utáni első nagy világvásár volt 41 millió látogatóval a Föld minden részéből.

Az Atomium-ot a brüsszeli Heysel parkban állították fel. A kilenc gömbből álló építmény acélból készült és a vas kristályrácsát jeleníti meg 165 milliárdszoros nagyításban. Az Atomiumot 1956. márciusában kezdték építeni André Waterkeyn tervei alapján. Eredetileg csak a kiállítás fél éves időtartamára szánták. Az expo-n azonban annyira népszerű lett, hogy a város vezetése úgy döntött, marad a helyén a kiállítás utáni is.

A szerkezet magassága 102 méter, tömege 2400 tonna. A kilenc, egyenként 18 méter átmérőjű gömböt tizenhat cső köti össze, ezekből a kocka éleit alkotók 3 méter átmérőjűek és 29 méter hosszúak. Az átlóban lévő csövek átmérője 3,3 méter és hosszuk 23 méter. A csúcsára állított kocka három alsó gömbjét egyenként egy 35 méter magas állvány támasztja alá.

Van viszont a szerkezetnek még további három olyan gömbje, amelyeknek nincsen függőleges alátámasztása. Így ezek biztonsági okokból zárva vannak a látogatók előtt. A turistákat a középső csőben közlekedő lift egyenesen a legfelső gömbbe szállítja, ahonnan körpanoráma nyílik a Brüsszelre és környékére.

Az Atomiumot 2004 tavaszától majd két éven át felújították. Az eredetileg alumíniumból készült burkolatot rozsdamentes acélra cserélték.