50 év eredménye és reménye

50 év eredménye és reménye
Nagyvárad- Szombaton ezzel a címmel szervezett konferenciát a Római Katolikus Püspökség a II. Vatikáni Zsinat fontosságáról és eredményeiről.

A Püspöki Palota dísztermének előcsarnokában zajlott szombat délutáni kiállításmegnyitón Exc. Böcskei László váradi megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a bemutatott képek, tárgyak, rövid adatok összefoglalják mindazt, amit a teológusoknak, papoknak és nemcsak nekik, tudniuk illik vagy érdemes erről a jelentős eseményről. Bár az adott korban- a 60-as évek első felében- a kommunista államokban élő egyházi vezetők nem képviseltethették magukat úgy, ahogy ez jogukban állt volna, illetve keresztény létük megkövetelte volna, azért a zsinat eredményeinek a tiltás ellenére voltak hatásaik. A tárlat úgy próbálja visszaadni a tanácskozás szellemiségét, hangulatát, ahogy az akkortájt lecsapódott nálunk, betekintést nyújt abba, hogy mi juthatott el a hozzánk, mit lehetett továbbadni, mit lehetett felvállalni akkoriban a kidolgozott dokumentumokból, tette hozzá a főpásztor.

Három téma

Csorba Sándor irattáros arról beszélt, hogy három központi témát taglal a kiállítás: a római katolikus egyház helyzete a zsinat idején, a tanácskozás története, illetve a jelentős szerepet játszó egyházi és világi személyiségek bemutatása, valamint az ehhez kapcsolódó néhány irat. Információkat tudhatunk tehát meg a meghívottakról, a résztvevőkről, az egyházmegyék területi beosztásáról, az akkori egyházi vezetőkről, a zsinati szessziókról és magáról a zsinat fogalmáról. „A zsinatot nem azzal a céllal hívta össze XXIII. János pápa, hogy új dogmákat állítson fel, hanem hogy a 20. századi emberek érdeklődését is felkeltsék Krisztus tanításai iránt”, nyomatékosította a szakember.

Körülbelül egy hónapig, november végéig tekinthető meg a tárlat.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,