5. Kolozsvári Magyar Napok

5. Kolozsvári Magyar Napok
Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a sajtótájékoztató alkalmával elmondta, 2014. augusztus 17–24. közötti időszakban szervezett Kolozsvári Magyar Napok már olyan hírnevet vívott ki magának, hogy Erdély szerte sokan időzítik szabadságukat augusztus végére, csak hogy részt vegyenek a programokon.

Gazdasági sikerként könyvelhető el az is, hogy a fesztivál költségvetésének negyedrészét immár romániai közpénzből biztosították, és a kolozsvári vállalkozók minden korábbinál jelentősebb támogatást nyújtottak a szervezéshez. A főszervező véleménye szerint a román kommunikáció megerősítésével a rendezvény még inkább nyitottabbá vált a román közösség felé, ezzel pedig közelebb került azon fontos célkitűzéséhez, hogy a magyar kultúrát hitelesen mutassa be a többségiek számára is.
A rendezvény szervezésében több mint 80 kolozsvári intézménnyel és civil szervezettel működnek együtt – árulta el Gergely Balázs.
Szabó Lilla programigazgató az újdonságok között a bővebb komoly zenei kínálatot, a sportprogramokat, és a Kolozsvári Állami Magyar Színház „mini évadját”, a performansz fesztivált, az Erdélyi Kárpát Egyesület túráit, a lovas-napot, továbbá a társastánc-bemutatót említette.
Ami a számokat illeti: összesen 490 program közül válogathatnak az érdeklődők, és a tavalyiak mellett újabb 12 helyszínt vontak be. A programfelelős elmondta: nyomtatott műsorfüzetet a szombati rendezvényeken lehet majd igényelni, ugyanakkor a www.magyarnapok.ro honlapról is letölthető.
A főzőversenyre augusztus 19.-ig várják a csapattagok jelentkezését.
Az 5. Kolozsvári Magyar Napokon a Fesztiválutca (Farkas utca) egy nappal hamarabb nyit, mint a tavaly, a történelmi utcává alakuló Fogoly utca bejáratánál pedig augusztus 23-án és 24-én meglepetés várja a látogatókat: egy nyolc méteres masszív építmény eleveníti meg Kolozsvár régi címerét, melyen áthaladva az Emese Park jóvoltából szó szerint Hunyadi Mátyás korában érezhetjük majd magunkat.
Az 5. Kolozsvári Magyar Napokat minden eddiginél több szponzor támogatja, tételesen 101. Sánta Levente fesztiváligazgató elmondta, ez annak köszönhető, hogy az elmúlt években sikeresen teljesített a kulturális rendezvény, az eredmények pedig a támogatóknál is önmagukért beszélnek.
A kulturális seregszemle premierjei közé tartozik továbbá, hogy először lép fel Erdélyben a magyarországi ExperiDance Production tánctársulat, mely az Ezeregy év című történelmi táncshow-ja emeli a Záró gála színvonalát (vasárnap, augusztus 24-én). Először hallhatják Erdélyben élőben a Magyar Rádió Szimfonikusait Péterfy Borival, a Pannonia Allstars Ska Orchestrával, a Heaven Street Sevennel és az Irie Maffiával együtt játszani (pénteken, augusztus 22-én).
Az Illés zenekar az idén ünnepli 50 éves jubileumát, ebből az alkalomból a három Illés-tagon, Szörényi Leventén, Bródy Jánoson és Szörényi Szabolcson kívül, a fiatalabb generációk kitűnő énekesei – Feke Pál, Vastag Tamás, Nagy Sándor, Serbán Attila, Gubik Petra és Szabó Ádám – is színpadra lépnek szombaton, augusztus 23-án.
Ami a fesztivál költségvetését illeti, eredménynek számít, hogy a kolozsvári városháza minden eddiginél nagyobb összeggel, összesen 130 ezer lejjel támogatja a rendezvényt – számolt be Horváth Anna alpolgármester. Hozzátette, a Kolozsvári Magyar Napokat a hivatal nem hiába kezeli kiemelt fontosságú rendezvényként, hiszen tudomása szerint ez a rendezvény tudja Erdélyben a legtöbb románt bevonzani egy magyar kulturális eseményre. A magyar napok anyagi támogatásába idén a Kolozs Megyei Tanács és a Kulturális Minisztérium is beszállt 40, illetve 50 ezer lejjel. A Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap szintén jelentős összeggel járult hozzá az összköltségvetéshez. Ellenben a pontos összegről elfelejtett a sajtónak nyilatkozni.
Gergely Balázs kiemelte: egy korábban végzett közvélemény-kutatás szerint a kolozsvári magyarok 98 százaléka hallott, 68 százaléka pedig részt is vett a Kolozsvári Magyar Napokon, ugyanakkor a kincses városban élő magyarok többsége hajlandó támogatni is a rendezvényt. Az önerő fontosságát hangsúlyozva indította be a szervezőcsapat azt az SMS- kampányt, amelynek jóvoltából bárki hozzájárulhat a következő kiadás szervezéséhez. Ehhez csak annyit kell tennie, hogy SMS- t küld a 8842-es telefonszámra, és máris 2 euróval támogatta a rendezvényt. A kampányt augusztus elsején indították be, az SMS- szám szeptember 30.-ig él.
A Kolozsvári Magyar Napok már szombaton, augusztus 16-án, a nulladik napon várja az érdeklődőket. 17 órától nyílik meg Kádár Tibor kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, 19 órától pedig bemutatják a Kincses Kolozsvár Kalendáriumát a Bocskai ház Óváry- termében. A természetjárók részt vehetnek a Kós Károlyról elnevezett teljesítménytúrán is.
A kulturális seregszemle gazdag kínálata bizonyíthatja azt a szellemi és erkölcsi erőt, amivel Kolozsvár és környékén élő magyarság bárkinek fel tud mutatni.

Csomafáy Ferenc