40.000-ik honosítási kérelem

40.000-ik honosítási kérelem
Nagyvárad- Szerda délben annak apropóján tartottak sajtótájékoztatót az RMDSZ Sas- palotabeli székházában, hogy Bihar megyében a Szövetség irodája összeállította a negyvenezredik honosítási kérelmet.

 

Ez alkalomból Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a váradi Tóth-házaspárnak gratulált: mint kiderült, Adalbert a 40.000-ik, Mária Ildikó pedig a 40.001-ik olyan személy a megyében, akinek a magyar állampolgársági kérelmét a Szövetség irodájának köszönhetően állították össze. A politikus köszönetet mondott nekik, amiért bizalommal fordultak hozzájuk. Ugyanakkor megjegyezte: nem hiszi, hogy a Kárpát-medencében valahol még olyan hatékonyan és példaértékűen működik a honosítási folyamat, ahogy a Bihar megyei RMDSZ-nél. Ráadásul más szervezettel ellentétben, ingyen készítik a fordításokat és a fényképeket, s ezzel az elmúlt közel két esztendőben körülbelül 1 millió eurót spóroltak meg az itteni magyaroknak. A szükséges dokumentáció elkészítésének ideje egy számítóképes programnak betudhatóan lényegesen lerövidült, és továbbra is működik a www.kettosallampolgarsag.net című weblap, ahol ezzel kapcsolatos információkhoz lehet jutni.

Rosmann Annamária irodavezető a fordítóknak mondott köszönetet az elvégzett munkájukért: a váradi Szallós Nándornak, a margittai Bradács Alíznak, az érmihályfalvi Boros Józsefnek és a nagyszalontai Szász Dénesnek.

Nyugdíjasok

Tóth Adalbert szerint nem őket kellene ünnepelni, hanem az iroda munkatársait, akik ügyesek és kedvesek. Hangsúlyozta: születésüktől kezdve magyarnak érezték magukat, még a nagyszüleik is azok voltak, csak eddig nekik nem volt erről hivatalos papírjuk, elismerésük. Három fiúk van, akik közül kettő Budapesten, illetve Bécsben él, a harmadik pedig szintén igényelte a magyar állampolgárságot. Amúgy mindketten nyugdíjasok, ő villanyszerelőként dolgozott korábban 40 évig, a felesége pedig hosszabb ideig egy pékségben. Azt tervezik, hogy az állampolgársági esküjüket Berettyóújfaluban fogják letenni.

Ciucur Losonczi Antonius