4 tipp a stressz csökkentésére

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az emberek többsége a nagy eseményeknél – legyen szó vizsgáról, állásinterjúról, versenyről, és még sorolhatnánk – feszültté, idegessé válik.

Normál keretek között nincs is ezzel semmi baj, hiszen azt mutatja, hogy érdekel a dolog, fontos számodra, hogy ha már sok időt és energiát belefektettél akkor jól sikerüljön.

A gond akkor van, amikor olyan mértékűvé válik, hogy emiatt nem teljesítesz jól, az egészséged rovására megy, erős fejfájást, hasmenést okoz. Mutatunk néhány trükköt, amivel csökkenthető a szorongás:

A végcél helyett a folyamatra koncentrálj

Az olyan gondolatok, mint amilyen az „Ez az egy esélyem van”, „Muszáj, hogy sikerüljön” csak fokozzák bennünk az idegeskedést. Ezért ahelyett, hogy arra összpontosítunk, hogy milyen eredménnyel fogunk kilépni az adott szituációból inkább arra összpontosítsunk, hogy mennyi mindent nyerünk azzal, hogy próbára tesszük magunkat.

Tapasztalatot szerzünk, új helyzeteket ismerünk meg, megtanuljuk mit hoz ki belőlünk egy ilyen helyzet és következőre már jóval okosabbak leszünk attól függetlenül hogy sikerül.

Arra összpontosítsunk, hogy mennyi mindent szeretnénk megosztani másokkal, mit akarunk megmutatni magunkból.

Képzeljük el…

Mi romolhat el? Mi történik, ha nem sikerül? Játsszuk le magunkban, hogy mi történik akkor, ha rosszra fordulnak a dolgok. Kapunk egy váratlan kérdést az állásinterjún amire nem készültünk fel? Nem lesz szimpatikus az interjúztató? Prezentálnunk kell és elakadunk a technikai dolgokban? Ha ezekre már előre felkészülünk, akkor könnyebben vesszük majd az akadályokat éles helyzetben.

Ugyanilyen jó hatással van azonban az is, ha ezt követően azt is elképzeljük ahogy minden sikerül: jó eredménnyel átmegyünk a vizsgán, mi kapjuk meg az állást, első helyezést érünk el valamiben.

Mind a negatív mind a pozitív elemek elképzelése jó hatással van ránk, mert motiválttá tesz, kellően felkészít a megmérettetésre és feltölt energiával.

Kattints ide a folytatáshoz!