360 fokos körbekukkantás a Google kulisszái mögött

Akt.:
360 fokos körbekukkantás a Google kulisszái mögött
Az emberiség által kitermelt szinte minden adat, információ szervereken tárolódik. Ezen rövid adathalmazunkban a Google egyik adatparkjába lelhetünk exkluzív, 360 fokos bepillantást.

A következő videó az Internet lelkébe enged bepillantást, azon belül is a Google általános és a felhő (cloud) alapú szolgáltatásait lehetővé tevő és az ezeket működtető és eltároló egyik szerverparkban nézhetünk szét.
A technológiai megoldások elképesztőek, a méretek gigantikusak. Az atomerőművekhez hasonlatosan minden többszörös redundanciával működik, avagy minden eszközből számos áll rendelkezésre, ha bármelyik is felmondaná a szolgálatot.

A belépés több szintes, az azonosítás egyik része a biometrikus szem szkenner, amely nem csak a retina mintázatát, de a szem sajátos, egyedi érhálózatát is figyeli. A belépés csak nagyon keveseknek adatik meg, a Google alkalmazottak számára is csak az adatparkot közvetlenül fejlesztő, életben tartó munkatársak számára lehetséges.

A videó élindítása után a videó mezőt megragadva járathatjuk körbe a tekintetünk.

Pár érdekesség:

Érdemes megfigyelni, hogy a korlátozott (kör)bejárásra jogosult, a videót tudósító, amúgy Google alkalmazott minden egyes lépését is minimum egy marcona biztonsági őr figyeli, aki egész egyszerűen nem engedi néhány lépésnél nagyobb távolságba kerülni magától, hogy közbeavatkozhasson, ha bármi rosszban sántikálna emberünk. De, hogy jelezzék: a biztonság a barátunk és, hogy a mi érdekünk a Google alkalmazott még a videó legelején kezet ráz az egyik biztonsági emberrel. Az épület védelme szinte katonai szintű és jellegű, ami azért teljesen érthető, hisz az emberiség legbizalmasabb, legtitkosabb adatait, álmait, vágyait és gonoszságait tárolják ezen szerverek. Igen, itt őrzik titkos szerelmi levelezésünk, a legbizalmasabb személyes, céges és az ipari titkokat is.

További érdekesség, hogy az elromlott adattárolókat bezúzzák, majd újrahasznosítják, hogy még véletlenül se legyen valamilyen technológiával visszanyerhető a rajtuk tárolt valamely adat. Egy újrahasznosított sörös doboz esetén pedig már senki nem gyanakodhat adatszivárgásra…

 

Címkék: