31 év után találtak rá az elrabolt lány szüleire

A bíróság állapította meg egy 31 éves argentin asszonyról, hogy kik az igazi szülei – adta hírül az AFP csütörtökön. A nőt még csecsemőkorában rabolták el szüleitől, majd egy katonatiszt és felesége nevelte fel.

Egyre több mindenre derül fény az 1976-tól 1983-ig tartó argentin katonai diktatúra sötét titkairól. Az emberjogi szervezetek régóta hangoztatják: az úgynevezett “Piszkos Háború” idején számos gyermeket raboltak el szüleiktől, hogy aztán más családok neveljék fel őket. Az igazi szülőknek közben nyomuk veszett.

Így történt ez a Vasquez család esetében is: Policarpio Vasquez katonatiszt elismerte ugyan, hogy Evelyn nevű gyermekének nem ő az igazi apja, de a lány nem volt hajlandó DNS-mintát adni a hatóságoknak. A bíróság utasítására a rendőrség lefoglalta Evelyn fogkeféjét és körömcsíptetőjét, amelyből ki tudták vonni a szükséges mintákat.

A vizsgálat végül megállapította, hogy a lány valódi apja a német Ruben Bauer, míg az anyja az olasz állampolgár Susana Pegoraro. Mindketten baloldali aktivisták voltak, 1977-ben veszett nyomuk. A bírósági eljárást kezdeményező és a diktatúra áldozatainak hozzátartozóit tömörítő civil szervezet szerint elrabolták őket, lányukat pedig a rendszerhez hű katonacsaládnak adták.

Az argentin junta uralma alatt 30 ezer ember, köztük sok külföldi tűnt el nyomtalanul. Számos ország – egyebek mellett Franciaország és Németország – régóta követeli az argentin kormányoktól, hogy segítsen felderíteni állampolgáraik sorsát.