30 ezer év után megszólal a neandervölgyi ősember

Harmincezer év hallgatás után megszólalt a neandervölgyi ősember. Amerikai tudósok ugyanis rekonstruálták az emberelőd gégéjét, és számítógép segítségével megalkották az “e” hangot úgy, ahogy azt – feltehetően – kiejtették.

Minderről a New Scientist című tudományos magazin számolt be internetes oldalán, ahol meg is hallgatható a magánhangző “neandervölgyiül”. A kutatást vezető Robert McCarthy azt mondta a magazinnak, hogy a gégét franciaországi leletek alapján rekonstruálták. Egy tavaly közzétett tanulmány szerint egyébként a neandervölgyi rendelkezett azzal az emberi génnel, amely kapcsolatban áll a beszéddel.

Noha a tudósok szerint a neandervölgyiek genetikailag képesek lehettek a beszédre, többen megkérdőjelezik, hogy a biológiai adottságaik is megvoltak ehhez. Azt mondják: az idegrendszerük nem biztos, hogy annyira fejlett volt, amely a nyelvizmot és az ajkakat úgy tudta volna mozgatni, hogy ne csak morgás hallatszódjon. McCarthy szerint csak néhány magánhangzót voltak képesek kiejteni, így beszédjük is korlátozott lehetett.

A neandervölgyi ősember időszámításunk előtt 170 ezer évvel élt Európában, Közép-Ázsiában, és a Közel-Keleten. Mintegy 28 ezer évvel ezelőtt pedig egyszercsak eltűntek a Föld színéről.