260 ezer lejt sikkasztott a Szatmár Megyei Kórház könyvelője

Szatmár megye – A. Z. A Szatmár Megyei Kórház volt könyvelője ellen rendőrségi eljárás indult, mert 2006 és 2008 között 260 ezer lejjel károsította meg az intézményt. A rendőrségi nyomozás szerint a könyvelő több bank számára állított ki számlákat, amelyekre nem volt fedezet.

A könyvelő több banknál nyitott bankszámlát, amelyekre átutalta a Szatmár Megyei Kórház pénzét, amely tranzakciót úgy tüntetett fel, mintha a szolgáltatók irányában történő kifizetések lennének. Ahhoz, hogy hasonló átutlásokat véghez tudjon vinni, a könyvelő egy fiktív szerződést kötött az egészségügyi intézménnyel, így tudta a kórház pénzét saját számlájára átutalni.

A Szatmár Megyei Kórház vezetőésétől származó információ szerint a bűncselekményre márciusban derült fény, a könyvelőnek ez idő alatt sikerülta kórház 2,6 milliárd lejét a saját számlájára vándoroltatni. Azért, hogy ne vegyék észre a kétes ügyeit, a banki átutalásokról szóló banki bizonylatot mindig a hónap utolsó napjára hagyta, azért hogy már nem legyen mód ellenőrízni azt.

A rendőrség szerint a könyvelőnek a bankoknál is lehetettek segítői, hogy ügyleteit ilyen hosszú időn át tudta bonyolítani. A könyvelőt a hónap végén menesztették állásából.