2,55 százalékról 2,76 százalékra módosították a képviselőházban az idei költségvetés becsült hiányát

2,55 százalékról 2,76 százalékra módosították a képviselőházban az idei költségvetés becsült hiányát
Az eredetileg megszabott 2,55 százalékról 2,76 százalékra módosították pénteken a képviselőházban az idei költségvetés becsült GDP-arányos hiányát.

Erre azt követően került sor, hogy egy nappal korábban a költségvetési vita során a parlament elfogadta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik módosító javaslatát, miszerint a két év alatti gyerekek esetében havi 200-ról 300 lejre, a két évnél nagyobb gyerekek esetében pedig 84 lejről 150 lejre emelik a gyermeknevelési pótlékot.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök már csütörtök este közölte, hogy a gyermekpénz emelését a költségvetési deficit növeléséből fedezik, amihez módosítani kell a költségvetési törvény tervezetének vonatkozó részét. Így a pénteki ülésen a képviselőház 182 támogató szavazattal az eredetileg megszabott 2,55 százalékról 2,76 százalékra módosította az idei költségvetés becsült GDP-arányos hiányát.

Az ellenzéki alakulatok bírálták az intézkedést. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőházi frakciójának vezetője, Cristina Prună felhívta a figyelmet, “veszélyes precedenst” teremt a képviselőház azzal, hogy ismét szavaz egy már már elfogadott tervezetről. Az alsóház szociáldemokrata párti alelnöke, Florin Iordache erre úgy reagált, hogy a házszabály értelmében amíg a törvényt nem küldik el az államfőnek kihirdetésre, lehet módosítani rajta.

Raluca Turcan nemzeti liberális párti képviselő felszólalásában hangsúlyozta, alakulata módosító javaslatában a társadalombiztosítások költségvetését jelölte meg finanszírozási forrásként a gyermekpénz emelésének fedezésére, a többség azonban ezt elutasította. “Az önök dolga, hogy változtatnak ezen, de az államháztartási hiány nem szolgálhat finanszírozási forrásként. Ez a költségvetési konstrukció eredménye” – nyomatékosította.

A PSD alsóházi frakcióvezetője, Daniel Suciu válaszában rámutatott, törvény tiltja, hogy a társadalombiztosítási költségvetésből költségvetési kiadásokat fedezzenek, a PNL javaslata tehát nem kivitelezhető. “Ha valóban növelni akarják a gyermekpénzt, ez az egyetlen megoldás” – mutatott rá Suciu.

www.agerpres.ro