25 halálesetet okozott a nyugat nílusi vírus

25 halálesetet okozott a nyugat nílusi vírus
Május 2-a és szeptember 19-a között országszerte 25 halálesetet és 215 agyhártyagyulladást okozott a nyugat nílusi vírus – közölte csütörtökön a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT).

A héten négy újabb halálesetet és 19 új megbetegedést regisztráltak.

A 19 új agyhártyagyulladásos beteg eloszlása a következő: öt eset Bukarestben, három Iaşi, két-két eset Bacău, Bihar és Dolj, és egy-egy eset Krassó-Szörény, Prahova, Galac, Vaslui és Suceava megyében.

A legtöbb személy, hét, Bukarestben hunyt el a fertőzés következtében, a többi haláleset közül négy Iaşi, kettő-kettő Konstanca, Olt és Dolj, és egy-egy Fehér, Brăila, Galac, Kovászna, Dâmboviţa, Suceava, Teleorman és Prahova megyében történt.

A járványt a szúnyogok terjesztik, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy a hőmérsékletek csökkenésével visszaesik a fertőzések száma.

A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység.

Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, a lakosságnak azt javasolják, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsák el a lakás környékéről a hulladékot, és kerüljék a vizes, mocsaras helyeket.

www.agerpres.ro